Warbro kvarn i Sköldinge har startat verksamheten steg för steg efter den förödande branden i augusti 2022. Inom kort hoppas man att allting ska vara igång.
– Det är mycket provkörningar, finjusteringar och intrimningar, många tekniska grejer som upptar vårt fokus och vår energi just nu, berättar Thomas Björklund, grundare och delägare.
Bland nyheterna finns bland annat "hydrotermisk behandling". Det innebär att man blötlägger spannmål, värmer upp dem, sänker ph-värdet och bryter ned fytinsyran.
– Ska vi äta mer växtbaserat behöver vi ta tillvara på näringen i spannmål. Det första vi ska producera på det här sättet är bulgur av korn, berättade Thomas Björklund, när tidningen var på besök i juni förra året.
I december hamnade produkten i rampljuset när stjärnkocken Jessie Sommarström bjöd gästerna på Nobelbanketten på "en modern kulturgröt". En av ingredienserna i "gröten" var Warbro kvarns och Hidden in grains fullkornsbulgur gjord på korn.
Borden i Blå hallen må vara avdukade för länge sedan, men intresset för kornbulguren består.
– Den är fortfarande i folks mun. När folk träffas oss så frågar de om den, så den är inte glömd, säger Thomas Björklund.
Inför Katrineholmsgalan står Warbro kvarn åter i rampljuset. Kerstin och Thomas Björklund är nominerade till utmärkelsen Årets ambassadör.
– Det är jättetrevligt, men det är väldigt oväntat, säger Thomas Björklund.
De ser fram emot galakvällen på Safiren i slutet av mars.
– Det kommer att sätta lite guldkant på tillvaron.