Tevekanalen Al Jazeera visar bilder från en by som nyss har bombats. Röken är grå. Husen är grå. Men i vardagsrummet där teven finns, i en lägenhet i Sköldinge, finns det färg. Mamma, pappa, fyra pojkar. Kardemummadoftande arabiskt kaffe, småkakor, nyfikenhet. Och, faktiskt, livsglädje sida vid sida med vad som måste vara en förlamande sorg över det som händer i hemlandet.
Pappa Jasem Haj Abbo kom först till Sverige från IS-fästet Rakka, Syrien och fick vänta i många månader på att återse sin familj. Sedan sju månader bor alla i Sköldinge. Pappa finns inte längre bara som en röst i telefonen. Färgen har återvänt i tillvaron.
Familjen Haj Abbo är en av sex som har bosatt sig i Sköldinge efter att ha kommit som flyktingar från Syrien. Inflyttningen är till stor glädje för många Sköldingebor. Sköldinge IF och sockenrådet Valla-Sköldinge bjuder in, ordnar, hjälper, stöttar, fikar. I höstas var det en storsamling i Folkets hus med massor av folk.
För familjen Kvarnhem Sandell i Sköldinge har engagemanget fått stor personlig betydelse. Simon Sandell Kvarnhem, som går i sjuan på Tallåsskolan, berättar att hans lillebror Theo var först med att utöka sin vänkrets.
– En dag kom han hem och berättade att det hade börjat en ny på dagis.
Den nya kompisen kom från Syrien. Föräldrar och barn träffades och det blev början på något nytt.
– Vi fick idén att starta träning med syriska och svenska barn, berättar pojkarnas mamma Charlotte Kvarnhem.
I skolans gympasal samlades varje måndag i höstas ett 15-tal barn från mellanstadiet och uppåt och tränade bollsporter. Så plötsligt visade det sig att Jasem Haj Abbo brukade vara handbollstränare i Syrien. Då blev det handboll för hela slanten. Sporten förenar över språkgränserna.
– Jasem pratar bara lite svenska. Men det går ändå. Vi bygger broar och ser att man inte behöver prata samma språk för att ha roligt. Det är så vi måste bygga Sverige, när vi har så många nya människor som kommer, säger Charlotte Kvarnhem.
Föreningslivet i Sköldinge har ordnat luciatåg för de nya ortsborna, fixat språkvänner, fått nya ledare och medlemmar i scouterna. Med mera. I november skrev sockenrådet till kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) och bad om bidrag till att hyra en lokal i Folkets hus för aktiviteter. Det blev ett nej. Dahlström svarade att extrapengar avsatta till flyktingsituationen i första hand ska gå till skola och socialtjänst.
Men integrationsarbetet i Sköldinge handlar långt ifrån om något ensidigt biståndsprojekt. Sköldingeborna behöver de nyinflyttade och vice versa. Barnen i Sköldinge får kompisar och kunskaper från helt andra miljöer.
– Det är så bra att det kommer nya människor hit. Vi behöver dem, vi behöver bli fler i vår skola. Och vi hoppas att familjerna ska känna att det är bra här, att de vill stanna, säger Charlotte Kvarnhem.
Just den här kvällen, tre dagar före dopparedan, är något utöver det vanliga i görningen i Sköldinge. Tomtenissar, i form av Margareta Eriksson och Lottie Andersson från Ebenezer second hand i Valla, hälsar på hos de syriska familjerna med julklappar från Öppen gran som ordnades på skyltsöndagen i Katrineholm. Familjerna firar inte jul men, som pensionerade läraren Margareta Eriksson säger:
– Julklappar är ingen kristen tradition.
Charlotte Kvarnhem och hennes barn är med och visar vägen. Kontrasten mellan decembermörkret och gästfriheten hos de nyinflyttade familjerna kunde inte vara större. Stor är glädjen och nyfikenheten när barnen hemma i sina vardagsrum plockar upp pennskrin, böcker, mjukisdjur och vinteroveraller skänkta av katrineholmare.
I en grannlägenhet till familjen Haj Abbo bor familjen Alahmad, med pappa Mahmoud, mamma Wahieda Alalian och barnen Ghader, Logen, Rem, Jakob och storebror Ahmad. Den sistnämnde var klar för högskolestudier i Syrien men fick börja om när han kom till Sverige. Här läste han in grundskolan på ett år, fortsatte att studera och läser nu på komvux samtidigt som han jobbar. Efter blott två år i det svenska skolsystemet kommer han att vara redo för universitetet.
– Jag siktar på att bli civilingenjör, säger han.
Pappa Mahmoud ska bli grävmaskinist och går en kurs i Örebro. I Syrien drev han en olivodling med flera tusen träd, gjorde fastighetsaffärer och var affärsman ut i fingerspetsarna. Nu kliar det i nämnda fingrar. Entreprenören i honom kan inte vila hur länge som helst.
Wahieda har redan lärt sig bra svenska och är en länk mellan de nya svenska vännerna och de syriska familjerna.
– Jag trivs bra. Det är vacker natur, frisk luft. Människorna är lite försiktiga, säger Wahieda Alalian som är van vid att ha hemmet fullt med folk.
– Vi behöver lära oss svenska, för kontakterna med folk, för integrationen, och lära känna varandras kultur.
På vägen dit kan Sköldingeborna med sockenrådet och Sköldinge IF i spetsen vara bron som Charlotte Kvarnhem talar om. För som hon och många med henne har konstaterat den här hösten:
– Man står inte ut med att göra ingenting.