Skolan som hittar hem i det förflutna

Ett unikt projekt med avstamp i bygdens historia har engagerat elever i Sköldinge i 15 år vid det här laget. Även årets mellanstadieelever är på hugget för att lära.

Sköldinge Kantorp.JPG

Sköldinge Kantorp.JPG

Foto:

Sköldinge2014-01-03 16:02

För 15 år sedan fick Sköldinge skolas lärare Sören Filipsson kontakt med Stina Palmberg Eriksson på Sörmlands museum. Det blev början på ett samarbete så långvarigt och omfattande att det inte finns något liknande – i varje fall inte i länet.

Samarbetet kring Kantorps gruva har engagerat såväl Sköldinge-Valla-Lerbo hembygdsförening som Riksantikvarieämbetet, Leader, Skogsstyrelsen, markägare och privatpersoner under årens lopp.

För 13 år sedan fick skolan diplom för att ha "adopterat ett framtidsminne" i ett projekt. Detta fadderskap har Sköldinge skola vårdat ömt sedan dess.

Några av nuvarande mellanstadieelever har under "elevens val" fortsatt arbetet med att iordningställa gruvmuseet, ett projekt som skolan driver med hembygdsföreningen. Elsa Karlsson och Simon Kvarnhem Sandell har även på egen hand och med hjälp av gruvdriftskunniga gjort en inventarieförteckning av föremål.

Erik Andersson har ingått i ett gäng som har röjt på området. Ola Eklund jobbar på eget initiativ med att översätta informationsskyltar vid gruvan till engelska. I februari väntar ett öppet hus för skolan då en del av arbetena ska redovisas.

— Och jag ska skriva manus till en pjäs, berättar Maja Modig.

Pjäsen ska bygga på saker om Margareta Johansson från Flen har berättat. Hon växte upp vid Oscarsgruvan i Kantorp på 30-talet och har berättat för eleverna om sin barndom. Utifrån detta möte har Sara Widén gjort ett bildspel med bilder från dåtid och nutid.

Det här är del 10 i serien om de elva arbetslag och lärargrupper som nominerades till kvalitetspriset i år. Sören Filipsson och hans kolleger i Sköldinge nominerades för sitt framgångsrika arbete med Kantorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om