Han gjorde bok om Sörmlands största gruva

Hans Bergh ligger bakom 160 sidor gruvhistoria. I en bok om Kantorp har han samlat fakta om den största sörmländska gruvan.

Lasse Larsson har målat bilden som kommer att pryda boken "Kantorp - en grupepok"

Lasse Larsson har målat bilden som kommer att pryda boken "Kantorp - en grupepok"

Foto: Så här kommer boken "Kantorp - en gruvepok" att se ut.

Sköldinge2019-04-19 14:04

När två skrifter om Kantorps gruva sålt slut bestämde Sköldinge-Valla-Lerbo hembygdsförening att satsa på en bok. På onsdag den 24 april är det boksläpp av "Kantorp – en gruvepok" i Sköldinge Folkets hus.

– Kantorp stod för hälften av Sörmlands brytning av järnmalm. Tidvis bodde det runt 450 personer i området. Historien om Kantorp måste sparas till eftervärlden, säger Hans Bergh som är hembygdsentusiast och författare till boken.

I takt med arbetet av boken har hans fascination av gruvverksamheten ökat. Kantorps gruvas historia är 122-årig och utspelade sig mellan 1845 och 1967. Då fanns det elva socknar med gruva i Sörmland.

Bergh berättar att Kantorps industrianläggning och bostäder, de flesta gamla och otidsenliga, revs på 1970-talet. Gruvlaven brann 2010 och resterna revs året därpå. Förutom ett museum och en tre kilometer lång vandringsled i området är det bara några fundament och stolpar som minner om Kantorps storhetstid.

– Det provborrades och mättes och det finns flera miljoner ton järnmalm kvar i jorden, berättar Hans Bergh.

Vid boksläppet blir det också utställning av bilder som inte fick plats i boken. Hans Bergh kommer att presentera statistik för järnmalmsutvinning, Sören Filipsson kommer att berätta om Kantorpsdagarna och Lennart Cederberg kommer att bjuda på intervjuer med Kantorps gruvarbetare som spelades in på 1960-talet.

Boken "Kantorp – en gruvepok" trycks upp i 500 exemplar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om