Enligt SPF har Ryanair inte tecknat kollektivtal med ett enda fackförbund i hela Europa. I Sverige har facket kallat till förhandling vid flera tillfällen men Ryanair vägrat att acceptera SPF:s förhandlingsdelegation, uppger SPF.

– De har krävt att namn ska bort från delegationen. Vi kan inte acceptera att Ryanair bestämmer vilka personer som ska förhandla för våra medlemmar, säger Martin Lindgren, ordförande SPF.

Strejken ska vara i ett dygn och berör ett 40-tal piloter i Sverige, bland annat piloter på Skavsta i Nyköping. Hur strejken kommer att påverka resenärerna är osäkert.

– Vid tidigare strejker har Ryanair flyttat runt piloter och på så sätt lyckats täcka upp. Så gjorde man till exempel när piloter strejkade på Irland, säger Martin Lindberg.

– Men det kanske blir svårare den här gången. Piloter i Tyskland, Holland och Irland har också flaggat för att de kan vara på väg ut i strejk.

Vad säger du till de resenärer som eventuellt kommer att drabbas?

– Jag beklagar naturligtvis att resenärer kan drabbas. Men vi måste agera på något sätt för att få till stånd ett kollektivavtal och vår strejk är laglig.

SN söker Ryanair för en kommentar. Mer information följer.