Affischerna till vårvinterns stora rockabillyfest i Katrineholm sitter vid entrén till Statt för sista gången. Beslutet att lägga ner har växt fram under några år, säger Henrik Forss som tillsammans med hustrun Korena har bytt Kalifornien mot Katrineholm under ett par intensiva veckor.

‒Intresset har minskat under 5-6 år, säger Henrik Forss.

Många som var med från början har nu fullt upp med familjeliv. Det är ett skäl till att Live & Jive inte får uppleva sin 22-årsdag.

Artikelbild

Live & Jive 2006.

Men orsakerna är fler. Medan Live & Jive inte hade mycket konkurrens vid starten i Flen 1997, står musikfester numera som spön i backen i både Sverige och andra länder. Katrineholm i februari-mars lockar antagligen mindre än möjligheten att flyga billigt till exempelvis Spanien över en helg för både musik och värme, konstaterar Henrik Forss. Fler liknande arrangemang, i exempelvis Trollhättan och Västerås, har gått samma väg som Live & Jive gör nu.

Till slut blev beslutet lätt att ta. Sista Live & Jive blir 2-3 februari på Statt och Safiren. Och det är verkligen sista: arrangemanget återkommer inte.

‒Vi vill sluta på topp, säger Korena Forss.

Texas Oil, Boppin Pete 3 och Red Hot Max finns bland dragplåstren i helgen.

Artikelbild

Statt i Katrineholm 2011.

Det är ett startfält som bör tilltala även en yngre publik, säger Henrik Forss, och sista gången blir det bara rockabilly på programmet. Därmed är Live & Jive tillbaka där det startade.

Arrangörerna hoppas på runt tusen besökare och känner till flera som gick på första festerna på 90-talet och som nu återvänder för att runda av Live & Jive-eran.

Artikelbild

Ökna Magasin, 2005.

‒Det blir ett stort party, vi hoppas kunna göra alla glada, säger Korena Forss som förklarar att hon har blandade känslor inför avskedet.

‒Men Live & Jive har genomförts i 21 år. Det är en bedrift.

Artikelbild

| Live & Jive 2007.

Främst kommer makarna Forss att sakna alla vänner.

‒ Vem vet när vi kommer att träffa dem igen, säger Henrik Forss som bor i USA sedan 1999.

Artikelbild

Henrik Forss och Korena Forss arrangerar sista Live & Jive i helgen.

Men först ska fler minnen skapas under en sista musikhelg i Katrineholm.

‒Det ska bli en sjuhelvetes rockabillyfest.