Sex nya tomter i Viala närmare förverkligande

Sex sjönära tomter planeras i Östra Hagnäset i Viala. Detaljplanen för området är nu klar att skickas ut för granskning.

Här längs åkerkanten är det tänkt att de sex nya fastigheterna ska ligga.

Här längs åkerkanten är det tänkt att de sex nya fastigheterna ska ligga.

Foto: Anna Mi Skoog

Vingåker2019-12-04 18:33

Detaljplanen för Östra Hagnäset i Viala har varit ute på samråd. Syftet med planen är att skapa sex nya sjönära tomter för bostadsbyggande i området. I detaljplanen ingår även en delvis ny vägdragning i området, eftersom befintlig väg passerar genom en fastighet. 

Det finns redan bebyggelse i området, och där är strandskyddet upphävt. I förslaget till detaljplan föreslås att strandskyddet upphävs även för den nya bebyggelsen, som ska ligga längre från strandlinjen. 

Ansökan om planbesked för området kom in till kommunen 2016, och planarbetet påbörjades året därpå. 

Under samrådsperioden fick kommunen in nio yttranden. 

Länsstyrelsen krävde att kommunen genomförde en geoteknisk utredning av markförhållandena på platsen, för att klarlägga bland annat grundvattenförhållanden, samt risken för skred, ras och liknande. Länsstyrelsen efterfrågade också att skyddsvärda träd som finns i området får fortsatt skydd. 

Den geotekniska undersökningen är nu klar, och planhandlingarna har kompletterats utifrån de synpunkter som kommit in under samrådet. 

Nu ska detaljplanen skickas ut för granskning. Stadsbyggnadsnämnden beslutade på sitt möte på tisdagen att låta förvaltningen färdigställa handlingarna. 

Kommunen sammanställer sedan de synpunkter som kommer in i ett granskningsutlåtande. Efter granskningstidens slut kan fullmäktige anta detaljplanen. Den kan sedan överklagas. Men om tiden för överklagande gått ut och ingen har överklagat vinner den laga kraft. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!