Semester.

Vad rymmer inte det ordet! Förhoppningar om vila, om resor, om att få träffa vänner – för många kanske helt enkelt känslan av att äntligen få göra det man vill, egentligen.

Jag minns min allra första riktiga semester. Jag har nog aldrig varit så avslappnad som då. Jämfört med tidigare ledigheter, som skett i luckorna mellan studier eller i väntan på nästa jobb, var det underbart att veta att det fanns både pengar, ledighet och fortsatt anställning.

Men det vore också sorgligt, om semestern och ledigheten skulle vara det enda tillfället då det fanns möjlighet att ägna sig åt sina drömmar, åt det viktiga i livet.

En människa är frisk om hon förmår älska och arbeta, lär Freud ha sagt. Den som har förmågan eller förmånen att få trivas på och engagera sig i sitt jobb, mår nog också bättre även på fritiden och kanske till och med på semestern.

För många är fritid och arbete strikt uppdelat. Vem vill jobba på sin lediga tid? Att förväntas stå till en arbetsgivares förfogande dygnet runt riskerar att skapa olidlig stress.

Men ett meningsfullt arbete är å andra sidan meningsfullt också utanför den reglerade arbetstiden, och livet utanför jobbet påverkar också arbetslivet. Livet är inte antingen arbete eller ledighet – både arbete och vila är en del av livet.

Idealt vore kanske att få fördela sitt arbete själv, kanske jobba intensivt några veckor och ta det lugnare andra. Av praktiska skäl är det svårt att få till för de flesta; man bleve tvungen att bli sin egen arbetsgivare.

När du läser denna text, har jag gått på semester. Men jag skriver den på en ledig lördag, med en vecka kvar till min sommarledighet. Jag längtar till semestern. Något arbete åt Katrineholms-Kuriren blir det kanske inte då. Men lite ska jag nog "jobba" ändå, med annat: I slutet av sommaren ger jag ut min bok om Tyskland, och till dess måste det sista göras klart och lanseringen förberedas. Det blir kul!

Jag önskar dig, kära läsare, en trevlig sommar, med en lagom blandning av vila och aktiviteter. Och jag hoppas för egen del att jag i höst ska komma tillbaka till redaktionen med arbetsglädje och entusiasm.