Förslaget väcks med en motion signerad Lars-Göran Karlsson. Sverigedemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige vill att kommunen inför tillståndsplikt för all insamling av pengar som inte redan omfattas av de lokala ordningsföreskrifterna.

Det är uteslutande det passiva tiggeriet SD vill åt.

– Men nu har vi skrivit i förslaget att tillståndskravet ska gälla för alla – annars blir det som att vi bara ser ner på tiggarna. Det ska vara lika för alla.

Artikelbild

SD:s Lars-Göran Karlsson medger att han saknar belägg för att tiggeriet i Vingåker styrs av kriminella ligor. Huvudsyftet med förslaget är dock att motverka sådana ligor.

Syftet med förslaget är att motverka den organiserade brottslighet som enligt Karlsson profiterar på ”den svenska givmildheten”.

”Likt kameleonter byter ligorna taktik med allt från att utnyttja människor med funktionsnedsättningar att tigga pengar på öppen gata, till att utge sig för att vara en välgörenhetsorganisation”, skriver han i motionen och beskriver en accelererande negativ utveckling.

Har du belägg för att det opererar ligor med sådana metoder i Vingåker?

– Nej. Det är generellt när man lyssnar på polisrapporter från andra håll. Här är det rykten och hörsägen och det räcker inte, man måste ha belägg. Men jag ser ingen anledning att betvivla att det är likadant här.

Helst skulle Karlsson vilja förbjuda tiggeriet, som han betraktar som ett ”tråkigt och negativt inslag i det offentliga rummet”. Han exemplifierar dels med ”känslomässiga påståenden på skyltar om att ens barn svälter”, dels med att tiggare kan vara ”påträngande och obehagliga i sin framtoning”.

– Det är både min egen uppfattning och vad jag har hört. Det är skillnad mot när Röda korset skramlar med en bössa.

Enligt SD:s förslag skulle tiggare utan tillstånd kunna avvisas av polis om de ber om pengar utanför butiker, på gator och torg. Förslaget är snarlikt det kontroversiella beslutet som den styrande S-, C- och M-majoriteten i Eskilstuna fattat.

Där vill kommunstyrelsen införa tillståndsplikt för att bli av med det passiva tiggandet på ett drygt halvdussin handelsplatser. Polismyndigheten har avvisat flera av argumenten till åtgärden, medan bland andra finansminister Magdalena Andersson har sagt att den möjligen är ett alternativ till förbud.

SD i Eskilstuna står bakom åtgärden men tycker att den luktar valfläsk.

Luktar det valfläsk även i Vingåker?

– Nej. Det här skulle vi ha lagt fram i höstas men då hanns det inte med, säger Karlsson.