På söndag den 29 juli kommer Sara Svensson, vinnare av Arla Guldko 2018, anlända till Särna i Älvdalen för att laga mat åt 200 brandmän och annan insatspersonal. Initiativet att åka upp till Älvdalen kommer från henne själv. Till vardags jobbar hon som kock på Slottskolan, men Vingåkers kommun har gått med på att låna ut henne en vecka.

Det var i ett inlägg på Facebook som hon såg att de efterlyste kockar.

– Jag kände bara att vad kan vara viktigare än det här?

Hon fick kontakt med en samordnare på Särna camping och det första han ville veta var om hon kunde laga mat till många personer.

– "Kan du laga stora portioner av samma mat" var det första han frågade mig. Han var tydlig med att han inte ville ha något "dutt-i-dutt på tallriken", utan schysst mat i stora mängder. När jag sa att det kan jag, svarade han bara "kan du komma nu!"

Uppdraget kommer att innebära att Sara Svensson behöver laga 600 portioner mat per dag: frukost, lunch och middag.

– Jag är så taggad på det här och beredd att köra 07-24.

Vilken mat ska du laga?

– Mycket grytor, till exempel korv stroganoff och ris. Har jag tur har de två stimkittlar som jag kan få låna. Då kan jag ha gröten i gång i den ena och grytan till lunch i den andra.

Hon vet inte hur det ska gå till med inköpen av varor än eller om hon kommer att få hjälp av någon på plats, men skolköket i Särna står till hennes förfogande har hon fått veta.

– Jag vill så hemskt gärna få vara delaktig i det här, så vad som än krävs, så löser jag det på söndag när jag är på plats.