Många landsbygdskommuner vittnar om att det är svårt att få ekonomin att gå ihop. Därför går Socialdemokraternas till val på landsbygdsmiljarderna. Förslaget berör 170 kommuner som alla har mindre än 30.000 invånare.

– Ska vi ha en stark välfärd och utveckling i hela landet måste mindre kommuner utanför våra storstadsområden få bättre förutsättningar. Det här är ett sätt att hålla ihop Sverige, säger Fredrik Olovsson (S), riksdagsledamot från Katrineholm.

Tillsammans med det socialdemokratiska förslaget att höja det så kallade välfärdsmiljarderna, vilket skulle innebär ytterligare 12,7 miljoner kronor till Vingåker, handlar det om totalt 22,3 miljoner kronor. Det motsvarar ett tillskott på 1,31 skattekrona för Vingåker som har 9.200 invånare.

– Landsbygdsmiljarderna innebär att Vingåker får betydligt bättre förutsättningar att trygga välfärden. Men det kräver också en socialdemokratiskt ledd regering även efter valet för att blir verklighet, säger Anneli Bengtsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Vingåker.

Hur resurstillskottet ska användas beslutas lokalt i kommunen.

– Kommunerna vet bäst vad de vill använda pengarna till. Det finns olika behov i olika kommuner, till exempel att stärka äldreomsorgen, skolor eller infrastruktur, sa statsminister Stefan Löfven (S) i samband med att förslaget presenterades.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) beskriver förslaget som en "viktig pusselbit" för att sluta klyftan mellan stad och land. När det nya stödet ska införas under nästa mandatperiod har Socialdemokraterna inte tagit ställning till.

För Flen innebär förslaget ett tillskott på 13 miljoner kronor årligen.