Enligt varslet kan ett 40-tal Ryanairpiloter tas ut i strejk den 10 augusti, bland annat piloter som är stationerade på Skavsta. Orsaken är att flygbolaget ännu inte har tecknat något kollektivavtal med de svenska piloterna, har SPF tidigare uppgett för SN.

Men nu bjuder alltså Ryanair in pilotfacket till förhandlingar. I mejlet skriver Chris Lundshøj, försäljnings- och marknadschef för Ryanair i Skandinavien och Baltikum, att en inbjudan till förhandling skickades till SPF under onsdagen.

Pilotfacket i Belgien har varslat om strejk samma dag, och även från Tyskland och Nederländerna kommer signaler om en eventuell pilotstrejk den 10 augusti, uppger Ryanair.

– Vi har skrivit till vart och ett av dessa pilotfack och bjudit in dem till förhandlingar, skriver Chris Lundshøj.

Tidigare har pilotfacket SPF försökt få till stånd förhandlingar om ett kollektivavtal. Enligt SPF har Ryanair dock krävt att få bestämma vilka personer som ska ingå i SPF:s förhandlingsdelegation, något som pilotfacket inte har kunnat acceptera.

I vilken mån Ryanair riktar sådana krav inför de förhandlingar som flygbolaget nu har bjudit in till, framgår inte av mejlet.

I mejlet skriver Ryanair också att de önskar att pilotfacken kan meddela sju dagar i förväg om strejkvarslen faller ut, så att drabbade kunder kan förvarnas och eventuellt bokas om till andra flighter eller få pengarna tillbaka.

Tidningen söker SPF för en kommentar.