Svar till insändaren "Klimatförändringar kan inte bara hänga på oss i Sverige”, publicerad den 8 februari. Signaturen ”Trött på klimattjatet” skriver om skövlade regnskogar och smältande polarisar som visar att skribenten är orolig för klimatet men samtidigt tycker hon/han att vi i Sverige inte behöver äta mindre kött, dra ner på resandet och att vi inte ska ge våra barn och ungdomar ångest genom att tjata om klimatet.

Min tolkning av insändaren är att skribenten egentligen förstår allvaret i klimatförändringarna men letar desperat efter argument som gör att man kan fortsätta leva som man gör.

Att hänvisa till att andra delar av världen beter sig värre är dock som att försvara misshandel för att det finns mord och att inte agera för en mer klimatriktig livsföring för att inte oro barnen är kontraproduktivt. Den unga klimataktivisten Greta Thunberg mådde till exempel fruktansvärt dåligt innan hon engagerade sig för att försöka rädda klimatet.  Våra barn förstår många gånger bättre än vi vuxna att vi förstör deras framtid om vi inte radikalt ändrar vår livsföring.

Mitt råd till signaturen ”Trött på klimattjatet” är att offra två timmar och titta på programmet ”Vetenskapens värld – Världen i växthuset” (del 1 och del 2), som finns på SVT play. Programmet beskriver på ett smärtsamt övertygande sätt dagens situation för klimatet och vad vi kan och måste göra för att rädda oss från framtida katastrofer. Det finns hot men det finns också hopp om vi agerar snart och kraftfullt. Men om vi blundar för verkligheten och inte agerar då är det verkligen kört. 

Håkan Mattsson, Eskilstuna