Statsminister Stefan Löfven under årets första partiledardebatt i riksdagshuset i Stockholm. Foto:

Regeringen vill skärpa straffet mot den som bär handgranat

Stockholm/Katrineholm

Strax efter tolvslaget på nyårsnatten kastade någon eller några en handgranat mot polishuset i Katrineholm. Nu vill regeringen fyrdubbla minimistraffet för att bära handgranat. Det meddelade statsminister Stefan Löfven i onsdagens partiledardebatt.

Hans Brun, forskare vid Försvarshögskolan, sa ett par dagar senare att trots de skador som handgranater orsakar ses de i dag inte som ett vapen, enligt svensk lag.

Men en förändring kan nu vara på gång.

Vid onsdagsförmiddagens partiledardebatt framhöll statsminister Stefan Löfven att nu är det slut på nedskärningar av totalförsvaret och att den organiserade brottsligheten ska bekämpas,

– Nu skärper vi straffen för vapenbrott. Den som går ut med ett vapen ska veta att det kan dröja flera år innan man får träffa sin familj utanför fängelsemurarna igen, säger han.

Stefan Löfven sade också att minimistraffet för handgranater ska fyrdubblas.

– I vårt samhällsbygge ska organiserade brottslingar bort från våra gator och in i fängelse.

Katrineholmaren och riksdagsledamoten Fredrik Olovsson (S) tycker att det är väldigt bra att regeringen lägger fram förslag om att skärpa straffen för handgranater och att de därmed likställs med andra vapen.

– Jag tror att de flesta svenskar tycker det är orimligt att rättssamhället inte betraktat dem på samma sätt som skjutvapen. Att vi snabbt kan få lagen på plats är viktigt, säger han.

Olovsson menar att även andra lagskärpningar kommer att vara nödvändiga för att öka tryggheten.

– Den som påträffas med ett skarpladdat vapen måste kunna häktas och inte släppas ut innan rättegång. Där krävs också en lagändring som regeringen arbetar med, säger han.

Vad kände du i samband med att attacken mot polishuset i Katrineholm?

– Jag blev förbannad. Att vi har personer som i Katrineholm tar sig rätten att kasta granater på polisen och utsätta människor för direkt livsfara är för jäkligt. Samtidigt har det ju hänt på flera andra platser i landet och det har inneburit att regeringen har kommit långt med jobbet att skärpa lagen, säger Fredrik Olovsson.

Polisen har ännu inga spår efter den eller de som kastade handgranaten mot polishuset i Katrineholm. De har dock uppgifter som de arbetar vidare med.