Det har blivit några maratonlopp, men hon har gått över till att springa tidslopp. Deltagaren ska springa så långt som möjligt under en viss tid och det handlar inte om några timmar utan minst sex timmar.
– Jag tycker om att träna, det ger mig väldigt mycket. Träningen ger energi och jag hinner fundera väldigt mycket.
När Viktoria Borg flyttade till Vingåker för ungefär tio år sedan började hon träna. Det började i liten skala på gymmet och har de senaste åren utvecklats till en rejäl satsning på löpning. Inte vilken löpning som helst utan så kallade tidslopp på antingen 6, 12, 24 eller 48 timmar.
– Jag vill se hur bra jag kan bli, säger 34-åriga Viktoria.
Viktoria har sprungit två 24-timmarslopp tidigare i Skövde och nu är det dags för det tredje loppet i Växjö. Hon har skaffat sig värdefull erfarenhet under de två första loppen. Till att börja med har hon tränat betydligt mer den här gången. Viktoria har också lärt sig att få i sig tillräckligt med vätska och näring under loppet.
Ett tidslopp handlar om att springa eller gå så långt som möjligt under det antalet timmar som loppet pågår. Viktoria har som bäst tillryggalagt 16 mil under de 24 timmarna hon har varit igång. Sverige-eliten kan i sina bästa stunder springa runt 22 mil.
– Mitt mål i Växjö blir att sätta nytt rekord först och främst, jag vågar inte sätta någon siffra. Sedan finns det en del andra personliga mål, men det håller jag hemligt.
Blotta tanken att vara igång i 24 timmar avskräcker säkert de flesta, men det handlar mycket om att hantera situationen mentalt.
– Jag tänker inte så mycket utan jag tänker bara på att jag ska genomföra loppet. Det gäller att du inte tänker att du ska hålla på i 24 timmar i sträck utan du måste dela upp loppet i småbitar.
Under en så lång tid som 24 timmar kommer löparna förstås i en och annan svacka. Det är något du kallt måste räkna med, säger Viktoria, och när väl schaktningsperioderna kommer gäller det att vara kreativ.
– Det gäller att bryta mönstret: byta kläder, ta fram mp3-spelaren och lyssna på musik eller prata med någon.
Är det inte lätt att pressa sig för hårt?
– Jo, det gäller att hitta sin gräns för du kan pressa dig väldigt mycket, du måste hitta gränsen mellan vad kroppen klarar av till det att den går sönder, säger Viktoria som erkänner att det är en balansgång.
Viktoria har även sprungit Stockholm maraton några gånger. Även om det är tufft är det förstås inte i närheten av ett 24-timmarslopp.
– Jag brukar vara halvsliten i mål, men jag återhämtar mig snabbt så efteråt känns det som "jaha, vad händer nu då", säger Viktoria vars rekord på 42 195 meter är strax under 3.30.
När Viktoria tränar utomhus och genomför sina långpass blir det mest på egen hand, det är det hon trivs bäst med. Men inomhus på gymmet blir det mycket snack med andra.
– Står jag på löpbandet på gymmet brukar jag alltid bubbla med dem som kommer.
Viktoria jobbar också som instruktör på Vingåkers träningscenter. Hon leder spinning- och cirkelpass. Några andra direkta fritidsintressen har inte motionsentusiasten. Det hinns inte med – och att slappa framför teven är inget för Viktoria.
– Att ligga på soffan är inte riktigt min grej.
Hur laddar du batterierna efter ett långt träningspass?
– Jag varvar ner genom att käka lite god mat.
Det blir också en hel del musik.
– Hårdrock är min favoritmusik, det är både den gamla och den nya hårdrocken, säger Viktoria och nämner bland annat Iron Maiden som ett favoritband.
Viktoria kommer från Strängnäs och flyttade till Vingåker efter att ha pluggat till lärare fyra år i Falun. Hon jobbar som lärare på Sävstaskolan i Vingåker. Hon är inne i en hektisk period innan jul för nu ska hon sätta betyg på eleverna i årskurs 6. Att jobba som lärare innebär omväxling.
– Det är väldigt händelserikt, det händer ständigt saker, men det är väldigt kul att jobba med alla elever som finns på skolan.
Viktoria trivs hyfsat bra i Vingåker.
– Det är ett väldigt litet ställe där det inte finns så mycket att göra, men då kan jag passa på att träna mycket i stället.
TV:
Viktoria Borg berättar
mer på kkuriren.se