Flera politiker i Vingåkers kommun ska åka till FN:s flyktingläger i Jordanien för att förbereda mottagandet av kvotflyktingar. Vilka omständigheter kommer flyktingarna ifrån? Vad behöver de för att kunna integreras och hur organiseras ett bra mottagande? Det är frågor som socialnämndens ordförande, Robert Skoglund (S), hoppas få svar på under resan.

Vingåker tar inte emot flyktingar i nuläget, men har tidigare tagit emot asylsökande. Att ta emot dem skiljer sig mycket från att ta emot kvotflyktingarna som har ett uppehållstillstånd redan innan de kommer fram. Skoglund ser de kommande medborgarna som en möjlighet, kanske till och med en nödvändighet.

– Vi har brist på arbetskraft i Vingåker.[...]Kvotflyktingarna kanske är en lösning på det problemet, säger Skoglund.

Under resan som anordnas av Länsstyrelsen kommer de att träffa representanter från FN, besöka ambassader och myndigheter.

När de första kvotflyktingarna kommer till Vingåker är fortfarande oklart. Även hur många det handlar om är svårt att förutspå.

– Man hör ofta att Sverige har tagit emot mycket flyktingar, men det är ingenting i jämförelse med Jordanien som har en lång tradition av att ta emot dem, berättar Robert Skoglund.