Det var i måndags kväll som en nioårig ficka i Östergötland fick meddelandet på Snapchat. Texten beskriver detaljerat hur hon ska mördas i sitt eget sovrum om hon inte skickar det hotfulla meddelandet vidare till minst tio personer.

Avsändaren uppger sig vara ett spöke.

‒Ett barn som tar emot den här typen av meddelande reagerar troligen inte på samma sätt som en vuxen. Vad som av en vuxen kan uppfattas som orimligt och påhittat kan uppfattas som mycket mer verkligt och skrämmande av ett barn, säger Åsa Wilsund.

Under veckan polisanmälde flera föräldrar kedjebrevet som nu sprids i flera sociala medier.

På torsdagen gick även Eskilstunapolisen ut med en varning, eftersom meddelandet också dykt upp på olika platser i länet.

‒Vi har fått fler samtal från föräldrar vars barn har blivit mycket rädda och haft svårt att sova på nätterna efter att ha tagit emot liknande meddelanden, uppger Eskilstunapolisens pressavdelning.

Meddelandet sprids huvudsakligen från barn och ungdomar till deras vänner och bekanta.

Ingenting tyder på att det finns en verklig avsikt att hota när meddelandena skickas.

‒Den här typen av kedjebrev som skickas runt är inte helt ovanliga, och det är inte sällan som de cirkulerar just kring tiderna runt Halloween, säger Åsa Wilsund.

I fjol gick skolledningen på en skola i Katrineholm ut och uppmanade föräldrarna att prata med sina barn och be dem att inte skicka breven vidare.

En vuxen person, eller en straffmyndig tonåring som skapar ett liknande meddelande, kan göra sig skyldig till olaga hot eller ofredande om det skickas.