Polis och ambulans larmades till lägenheten på Sjögatan på morgonen den 14 mars i år. En 21-årig man hade avlidit efter flera knivhugg i bröstet och en kvinna hittades svårt knivskuren i trapphuset. Polisens inledde omedelbart en förundersökning om mord och mordförsök. Utredningen visar nu att ingen kan ställas till svars för de brutala dåden.

– Gärningsmannen har avlidit, säger Lars Liewenborg, chef vid polisens avdelning för grova brott i Nyköping.

Det unga paret bodde tillsammans i lägenheten på Sjögatan i Oxelösund. Mannen avled på plats och kvinnan fördes svårt skadad till Nyköpings lasarett där hon inledningsvis hölls nedsövd.

Polisen satte in stora resurser, spärrade av brottsplatsen och hörde anhöriga och boende i området.

– Vi fattade ganska snabbt misstankar om hur det gått till, säger Lars Liewenborg.

Med ledning av vittnesuppgifter, undersökning av lägenheten och mannens skador kunde polisen få en bild av skeendet. Det dröjde innan den skadade kvinnan kunde ge sin bild av händelserna.

– Vi har fått höra henne efterhand som hon fått vård. Kvinnans berättelse stämmer överens med vad vi själva har kunnat reda ut, säger Liewenborg.

Vice chefsåklagare Ola Björstrand har fattat det slutliga beslutet att lägga ned polisutredningen. Han skriver i sitt beslut att det inte råder någon tvekan om vad som hänt.

"Slutsatsen av utredningen är helt klar, det som inträffat är att en man har angripit en kvinna med kniv och därefter har mannen tagit sitt eget liv. Det är helt uteslutet att annan tredje person ska vara involverad. Polisutredningen ska därför avslutas."

En knapp månad efter dramat avslöjade polisen att ingen utomstående varit inblandad i knivdåden. Ändå dröjde beslutet att lägga ned utredningen ytterligare fem veckor. Polis och åklagare väntade ut de slutliga analyserna från NFC som granskat material och blod från brottsplatsen.

Den skadade kvinnan tog sig ut ur lägenheten efter att hennes sambo attackerat henne och huggit sig själv i bröstet.

– Räddningstjänst, ambulans och polis var ganska snabbt framme. Det var många chockade och traumatiserade människor och väldigt rörigt på platsen, säger Liewenborg.

Polisen har inga uppgifter om det aktuella hälsotillståndet för kvinnan som skadades vid knivattacken.