Den som följt Peter Wahlbecks karriär som komiker har troligen ofta skrattat så att tårarna sprutat och ibland känt lust att sjunka igenom jorden. Genom åren har Peter Wahlbeck hyllats för banbrytande humor - som till exempel "Für alle"-produktionerna. Han har också varit i de folkkäras krets, som när han medverkade som skådespelare tv-komedin "Smash" på 1990-talet eller i underhållningsprogram som "Let's dance" och På spåret".

Men av och till har Peter Wahlbeck varit ute i kylan på grund av uttalanden om allt från komikerkolleger till djurrättsfrågor och spridande av kontroversiella åsikter om till exempel världsekonomi eller vaccinationer.

Och just nu är det rätt svalt runt Wahlbeck.

– Så är det ju. Jag är ingen PK-artist.

Han konstaterar krasst att det märks på bokningarna - särskilt som de största köparna av underhållning i dag är stora företag och myndigheter.

– Om det finns minsta lilla ängslighet kring ett namn så blir det inga bokningar, säger Peter Wahlbeck.

Kontroversiell - det har han varit från start.

– I år firar jag 30 år som komiker, och redan i början av karriären hände det i bland att jag ville vara som Lenny Bruce - inta ett underdog-perspektiv och häckla etablissemanget.

Och så har det fortsatt. Peter Wahlbeck tycker att han ibland blir orättvist kritiserad.

– Om du rycker ut något ur en komikers material och vinklar det kan du förgöra vem som helst.

Nu ser han fram emot gigget på Biografbaren i Eskilstuna.

– Det är en fin liten klubb, men helst hade jag velat dra in på den stora scenen, till biografen Royal. Men det finns det inte publik till.

Varför det inte gör det är en hel vetenskap, säger han. Det handlar lite om att den komikergeneration han själv tillhör inte är samma generation som den stora humorpublikens. Det beror också på Wahlbecks ovilja att, som de flesta stora komikerna, åka runt på klubbar och testa material till en större konserthusturné.

– Att göra klubbpubliken till försökskaniner för att kunna klara av att mjölka svenne, säger han och skrattar.

Det är en av de saker Peter Wahlbeck är känd och älskad för. Att han skrattar åt sina skämt och eldar upp sig till max. Flera gånger under intervjun händer just det. Svaren på frågorna övergår till att bli haranger som gott och väl skulle funka på en stand up-scen.

Just nu förbereder han sig för Eskilstuna.

– Jag var ju där för ett år sedan och jag får inte upprepa mig, jag har lite nya tankegångar, säger han