Det började en kväll för snart fyra år sedan. Kompisarna Patrick Gejdeman och Peder Rongvall satt hemma och lyssnade på hårdrock och drack öl. Då kom idén – varför göra detta ensamma hemma, vi borde göra det tillsammans med andra på krogen i stället.

De drog i gång hårdrockskvällar på en liten krog i Flen. Mat, dryck, konsertfilm på storduk och ett band som spelade akustiska coverlåtar. DJ:s var de själva.

Det funkade bra. Så bra att de för tre år sedan fick förfrågan om att ordna en hårdrockskväll under Fest i Flen. När festivalen arrangeras den 18-19 maj i år, är Headbanger's eve tillbaka.

Genom åren har såväl branschkontakterna som sponsorerna blivit fler. Så årets dragplåster är inga mindre än The Poodles, kända för de flesta, inte minst efter deras deltagande i Melodifestivalen 2006.

Bandet har just släppt en ny coverplatta med musik av så skilda artister som David Guetta, Deep Purple, Adele, Elton John, Blondie och Swedish House Mafia.

– De börjar sin Europaturné i Flen, säger Patrick Gejdeman nöjt.

[fakta nr="1"]

Han och Peder Rongvall har själva varit turnerande hårdrocksmusiker i olika band.

– Nu är vi mer lata studiomusiker. Vi spelar in på olika håll och skickar filer mellan oss tusen gånger. Vi träffas bara några gånger per år, säger Patrick.

Hårdrockintresset går tillbaka till tidig ålder hos duon.

– När jag var åtta år såg jag omslaget till Kiss album "Destroyer". Då blev jag fast, säger Patrick Gejdeman, och fortsätter:

– Första konserten man fick åka på var Def Leppard på Isstadion 1988. Sedan har man ju i princip bott på Hultsfredsfestivalen. Nu är det Sweden rock som gäller. Det är en bekvämare festival. Det är de här nischade festivalerna som verkar överleva.

Deras fascination för hårdrock verkar främst ha med en slags äkthetskänsla att göra. Att musiken är på riktigt.

– De spelar riktiga instrument. Jag har svårt för Avicii och sånt, det är inte på riktigt, säger Peder Rongvall.

Det är musiken från 80-talet som ligger dem varmast om hjärtat.

– Förr köpte man album, men nu lägger man till strölåtar på Spotify. Det är synd. Förr kunde banden göra tio bra låtar med en tanke bakom. Nu lägger de krut på bara en eller två låtar.

Men visst köper de fortfarande en del album. Patrick nämner artister som Europe, Ozzy Osbourne, Mötley Crüe, Kiss, Rammstein och Slipnot.

– Jag gillar det teatraliska!

Peder Rongvall är lite inne på samma bana, men säger sig inte gilla riktigt lika hård rock. Iron Maiden, Mötley Crüe, Guns n' Roses och Dead Daisies kan han fortfarande köpa plattor med.

– Vi har blivit mer kräsna med åren och lyssnar mycket på ljudet. Antagligen för att vi själva är musiker. När vi arrangerar lägger vi ner en massa tid på att hitta det perfekta ljudet. Både för vår egen tillfredsställelse och för publikens skull. De har betalat, då ska det låta bra, säger Patrick.

När all praktisk planering inför Headbanger's eve är klar, är det bara att lägga ödet i händerna på vädergudarna.

– Förra året var det högsommarvärme, men året innan det kallt och spöregn. Vädret är avgörande, men vi har ett fenomenalt startfält och vi hoppas att folk kommer oavsett väder, säger Patrick Gejdeman.

– Det kommer att finnas regnponchos.