Det började med att klubben fick en förfrågan om de kunde ge de ensamkommande flyktingarna fribiljetter till A-lagets hemmamatcher. Då tyckte ordförande Thommy Nilsson att det vore bra om de förstår spelet och det gör de ju lättast genom att själva att prova. Lagledaren för U17-laget, Håkan Olofsson, erbjöd dem att vara med på lagets träning. På den vägen är det. I går var några av dem på plats i Vidåkershallen.
— Det gynnar ju alla, de lär känna grabbarna i laget och för oss som klubb kan vi kanske få in fler som är intresserade av volleyboll, säger han.
Nilsson hoppas på en fortsättning.
— Vi kanske kan bilda en träningsgrupp för de här killarna och på så sätt slussa in dem, säger han,
— Någon gång måste man ju börja, för det är ju inte lika lätt som exempelvis fotboll, här handlar det om mycket teknik, fyller Håkan Olofsson i.
Det gick inte att ta miste på att Hassan Rezai och Shokrullah Gholami tyckte om att vara med på träningen i Vidåkershallen. De båda sken upp när Kuriren undrade om de vill komma tillbaka fler gånger. Vi pratade med dem via deras handledare Nawzad Wanli, ursprungligen från Syrien, som kan lite afghanska. Han är en av dem som tar hand om de ensamkommande flyktingarna i Vingåker. Han tycker att det är bra att killarna har något att göra.
— Det är också ett bra sätt för dem att komma in i det svenska samhället. De får kompisar och lär sig språket lättare och blir på så sätt inte isolerade, säger han.
Tränaren Mark Burik var imponerad över vad de båda afghanska killarna presterade med tanke på att det var första gången de provade på volleyboll.
— Det var verkligen kul att de var här. Jag har varit i många länder och då har jag varit i situationer där jag inte kunnat använda språket för att föra mig förstådd, men det är alltid kul när man som tränare får ta till kroppsspråket, säger han.
— Det är det som är kul med sport är att det är ett internationellt språk, se på OS till exempel, fortsätter han.
Burik tycker det är en självklarhet att klubben ska hjälpa ungdomarna att få en bra start i sitt nya hemland.
— Laget kan bli som din familj, du kan vara glad, ledsen eller arg tillsammans med dem utan ord. Här får de en chans att dela sina känslor med andra.