Lars Hågbrandt är den högste ansvarige tjänstemannen som berett affären med Cityfastigheter för Katrineholms kommun.
Har det någon betydelse för kommunen att ett företag som ni ska göra affärer med missköter sin ekonomi?
– Absolut, men vi har fullständig kontroll över det där. Vi tar alltid in en kreditupplysning på alla företag vi gör affärer med, säger Lars Hågbrandt.
– Nu när det här markanvisningsavtalet är skrivet så kan vi säga upp det när som helst. Vi har påtalat det för företaget, men vi kan också konstatera att de har satsat 40 miljoner kronor i hus i Katrineholm de senaste sju åren. Vi kan även konstatera att de har ungefär 100 miljoner i eget kapital. De har en vilja att satsa mycket pengar i Katrineholm och om man gör stora investeringar i ett företag så är det klart att det påverkar ekonomin.
Men Hågbrandt är inte särskilt nöjd med att bolaget har 75 betalningsanmärkningar.
– Skriver vi ett köpeavtal som blir juridiskt bindande så kan vi inte acceptera att de inte sköter ekonomin framöver. De är själva medvetna om vilka krav vi ska ställa i framtiden, säger Hågbrandt.
Ser du inga risker med det här?
– Vi gör alltid någon form av riskanalys och vi vill se en bättring på deras ekonomi, att de sköter den på ett helt annat sätt än tidigare, annars kommer vi inte att skriva något köpeavtal.
Så du är inte orolig?
– Nej, inte på det sättet, vi har kontroll på det. Det är skillnad om vi hade bundit fast oss utan kontroll. De gör väldigt mycket i sina fastighetsbestånd i dag, bygger om kontor till lägeheter bland annat. Vi har fått bra förklaringar till varför det är som det är. Vi kan stoppa affären när som helst, säger Lars Hågbrandt.
Från början fanns tre intressenter till att bygga huset på torget, berättar Lars Hågbrandt.
– Det var KFAB som startade allt det här. Sedan har vi haft en intressent som är en konstellation mellan en byggare och en fastighetsförvaltare och så var det Cityfastigheter.
Så småningom visade det sig att KFAB hade för mycket att göra redan med flera andra projekt, koalitionen tackade nej och frågan gick då vidare till Cityfastigheter som accepterade.
– Konstellationen ångrade sig, men då hade redan Cityfastigheter fått det. Så skulle inte det här gå vägen och Cityfastigheter inte sköter sig så har vi en annan intressent som vill bygga, säger Lars Hågbrandt.