Sörmland Vatten gör oftast plockanalyser varje udda år. Men förra hösten genomfördes en extra analys i de tre kommunerna, i och med introduktionen av matavfallsinsamlingen i gröna påsen. Resultatet visar att mer än hälften av innehållet i ett genomsnittligt hushållsavfallskärl i Katrineholms, Vingåkers och Flens kommuner är matavfall. Andelen matavfall i kärlet har ökat med drygt 10 procent mellan 2015 och 2016.
Några orsaker till den positiva utvecklingen kan vara att andra fraktioner i kärlet har minskat. Fler kan också ha börjat använda den gröna påsen i stället för att hemkompostera.
Det allra bästa för miljön är om matavfall inte uppkommer. Men att 55 procent av matavfallet i hushållsavfallskärlet sorteras ut i gröna påsen och blir biogas och biogödsel, är något som är väldigt positivt, berättar Elisabeth Elmberg, kommunikatör på Sörmland Vatten:
‒Vi ser att många i dag värnar om miljön och är jätteglada över resultatet. Men en sak vi reflekterat över är att det är ganska mycket mat i kärlen. Vi har ett uppdrag att minska svinnet och jobbar aktivt med det.
Sörmland Vatten konstaterar att insamling av matavfall har gett en viktig följdeffekt i form av ökad utsortering av annat avfall, en trend som också märkts i andra kommuner. Både andelen förpackningar, andelen brännbart och övrigt anfall har minskat under 2016 jämfört med 2015.
Däremot har andelen farligt avfall i kärlet ökat något.
Elisabeth Elmberg påpekar att farligt avfall inte ska förekomma kärlavfallet över huvud taget.
‒Det kan vara batterier och nagellack som hamnar fel, bland annat. Det är en ganska liten mängd det handlar om, men det lilla kan vara ack så farligt. Det är bättre att det går till rätt ställe och det kommer vi jobba med i framtiden.