Varm sommar tros ligga bakom ålherpes

Det var troligen det varma vädret, som orsakade utbrottet av ålherpes i Hjälmaren i somras. Det menar både länsfiskekonsulenten och yrkesfiskare.

Lennart Karlsson menar att ålbeståndet har ökat på senare år. Vilken påverkan sommarens sjukdomsutbrott kan ha fått kommer att visa sig först nästa år.

Lennart Karlsson menar att ålbeståndet har ökat på senare år. Vilken påverkan sommarens sjukdomsutbrott kan ha fått kommer att visa sig först nästa år.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-12-13 14:03

I somras hittades döda fiskar både i Hjälmaren och i andra vatten i Sörmland – däribland döda ålar. Som tidningen har rapporterat, står det nu klart att ålarna i Hjälmaren drabbats av ålherpes.

– Smittan kan vara ett hot mot hela ålpopulationen. Vi vet inte hur spridd den är och vi vill nu fortsätta med hälsokontroller av ålen, sa Charlotte Axén, tillförordnad chef vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, till TT.

Hur stort utbrottet var och hur hårt ålbeståndet i sjön verkligen kan ha drabbats är fortfarande oklart. Men en trolig utlösande faktor bakom sjukdomen var sommarens varma väder.

Det menar Thomas Stenström, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Sörmland.

– Vår teori är att det beror på vädret och på brist på syre i vattnet, säger han.

En möjlig förklaring är att fiskarna försvagats, och att sjukdomen därför har kunnat bryta ut, säger Stenström.

– Sjukdomen kan få fäste när det är dåliga förhållanden rent allmänt.

Ålen är utrotningshotad och får bara fiskas i mycket begränsad utsträckning. Om beståndet drabbats av sommarens sjukdomsutbrott vet som sagt fortfarande ingen. Men Thomas Stenström framhåller att det inte var frågan om några stora mängder död fisk, som rapporterades under sommaren.

Lennart Karlsson är yrkesfiskare med tillstånd att även fiska ål i Hjälmaren. Också han märkte av sjukdomsutbrottet i somras.

– Vi fick fiskar som dog i våra garn och som var fläckiga, säger han.

Karlsson säger att hans bedömning är att ålbeståndet har ökat under senare år. Hur sjukdomen eventuellt drabbat fisken och fisket, kommer inte att märkas förrän under nästa år. Men Lennart Karlsson är i dag inte särskilt orolig för att sjukdomen påverkat mängden ål i Hjälmaren på något dramatiskt sätt. Hans intryck var att sjukdomen försvann när vädret blev bättre för fisken.

– När det blev kallare, så blev de fina igen.

Ålfiske

Sedan 1 maj 2007 råder generellt förbud mot att fiska ål. Det innebär att endast den som har särskilt tillstånd får fiska den utrotningshotade fisken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!