Hjärtklappning, sömnsvårigheter, högt blodtryck, depression, tunnelseende.
Symptomen på stress hos besökare hos sjukgymnast, terapeuter, sjuksköterskor och läkare på vårdcentralen Linden och Nävertorps vårdcentral är många, enligt Monika Granström, som jobbar som psykolog på vårdcentralen Linden. Därför beslutade hon sig för att dra igång en kurs i stresshantering.
I tisdags höll hon den första kursen i att genom kognitiv beteendeterapi, KBT, lära sig sätt att tackla stress. Det handlar om att bli bättre på att tolka situationen, att känna igen varningssignaler för att kunna bromsa takten innan man går in i väggen, att träna medveten närvaro och andning.
Monika Granström medger att det för en pressad sjuksköterska och småbarnsförälder kanske inte finns så mycket utrymme eller tid för att stressa av.
- Många är i en livssituation eller på en arbetsplats som i sig är pressande. I vår västerländska kultur vill vi vara så duktiga som möjligt, både på ett professionellt och ett privat plan. Men det hänger också på hur man som individ hanterar det. En viss stressnivå är sund, men de flesta som drabbas av så hög stress att det tar sig uttryck i fysiska symptom är de som ständigt vill prestera bra, säger hon. Problemet är att man ofta inte märker varningssignalerna förrän man mår riktigt dåligt, menar hon.