Det fanns dock, för att travestera just Bengtsson, inte bara nedsidor utan också uppsidor på mandatperiodens första fullmäktigemöte. De som hör till Viking Jonssons supporterskara, till exempel, kunde glädjas åt att deras ålderspresident valdes till ny ordförande för Vingåkers "riksdag".
Innan beslutet togs till rungande applåder hade S-veteranen särskilt hälsat alla nya ledamöter och ersättare välkomna. Han betonade det förtroende de fått av väljarna och det ansvar som därmed följer.
– 970 personer i kommunen avstod från att välja er till fullmäktige. Här har vi alla till uppgift att få medborgarna att känna tilltro till den demokratiska modellen vi har i Sverige.
Efter valet av Jonsson återstod två presidieposter att besätta. Nya ledamoten Anna Åteg (S) utsågs utan knussel till 1:a vice ordförande. I valet av 2:a vice tvingades fullmäktige gå till valurnan för att skilja två kandidater åt: Tommy Björkdal (M) och Jan Karlsson (SD).
Björkdal fick flest röster, varpå dagordningen kunde börja betas av.
De 17 punkter som kvarstod överskuggades helt av kommunens delårsrapport för perioden januari–augusti 2018. Den visar med ansträngd tydlighet vilket tufft jobb Vingåkers kommun och beslutsfattare står inför.
Som en konsekvens av stora budgetavvikelser i socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden pekar prognosen för 2018 på ett minusresultat på drygt 13 miljoner kronor. När detta justeras med sparade, öronmärkta medel och årets reavinster blir den röda siffran endast aningen mindre röd: minus 9,8 miljoner.
– Det ser inte bra ut framöver. Vi måste krympa in i ram, och det kommer att vara smärtsamt och göra ont, sa Bengtsson.
Oppositionsrådet Charlotte Prennfors (M) sa inte "vad var det jag sa" rent ut. Men hon påminde krasst om hur hon fått klä skott i fullmäktige för att Moderaternas skuggbudgetar varit för "negativa".
– Jag antar att vi inför decembermötet kommer att ha många fräscha idéer om hur vi kan stoppa det här fallet, sa hon.
Det är på det extrainsatta mötet den 18 december budget för 2019 ska tas. Enligt kommunallagen har kommunen tre år på sig att återhämta ett negativt bokslutsår.
Inte bara de röda siffrorna bör läsas i delårsrapporten; Vingåker har påbörjat en utveckling som är positiv, påtalade Bengtsson.
– Det är både uppsidor och nedsidor. Jag tar gärna tillfället i akt att tala om uppsidorna. Men det kostar att utveckla Vingåker.
Ekonomin är en besvärlig utmaning. Men utmaningar är inte nödvändigtvis av ondo, resonerar kvartetten med partigruppledare som nu pratat sig samman om hur de vill utveckla kommunen kommande år.
– Vi har inte suttit och ojat oss. Det här ska vi gå i land med.
Det säger Ing-Mari Frössevi, gruppledare för Centerpartiet som i sällskap av Miljöpartiet och Kristdemokraterna nu har ingått ett samverkansavtal med Socialdemokraterna om styret av Vingåker till hösten 2022.
– Grunden till det är vikten av att vi har en trygg och stark majoritet i kommunen, fortsätter Frössevi.
S har samarbetat med MP tidigare. C och KD är nya bundsförvanter i det lokala politiska landskapet.
– Vi har suttit på avbytarbänken i tre mandatperioder. Nu har vi chansen att vara med och påverka, medverka och motverka, säger Lennart Andersson (KD).
S-, C-, KD- och MP-majoriteten har i samtalen fokuserat på fyra huvudområden de fortfarande är i färd med att "förfina", som Anneli Bengtsson säger.
– Vi har tagit våra partiprogram, lagt dem bredvid varandra och frågat oss vad vi är mest överens om.
Överst på listan över huvudområden står då ansvarsfull ekonomi, tätt följd av skola, hållbar tillväxt och landsbygdsutveckling. Partigruppledarna är medvetna om att det kommer att krävas mycket för att nå dit de vill: samarbeten med övriga partier, nytänk och smarthet.
– Kreativitet och tillit. Det är mycket vad det handlar om, säger Håkan Östlund (MP).