I augusti i fjol rapporterades att polisen får extra medel: 7,1 miljarder för åren 2018-2020 och fram till 2024 ska 10 000 nyanställas inom polisen. Den siffran kan jämföras med antalet poliser i dagsläget: 20 025 stycken.
I ett pressmeddelande från polisen säger rikspolischefen Dan Eliasson att kärnverksamheten ska prioriteras: "det vill säga mer personal i ingripande, utredande och förebyggande verksamhet. Vi ser också att mycket brottslighet har förflyttat sig till nätet och har därför påbörjat ett förstärkningsarbete gällande våra IT-system för att möta den typen av brottslighet".
Eliasson konstaterar att det är svårt att göra prognoser, eftersom samhällsutvecklingen går fort inom många områden. Men förutom egna analyser av utvecklingen sjösätts nu det polisen kallar en "bred, nationell medborgardialog".
Dialogen är i form av en digital enkät, där deltagarna får fylla i hur de ser på den lokala polisen i dag och vilken bild man har av polisen år 2024. Deltagarna får också fylla i vad de tror är viktigast för polisen att prioritera.
Anders Gölevik, polischef i Katrineholm, Flen och Vingåker tror att det medborgarna vill ha är fler poliser ute bland folk.
‒Det framkommer i alla undersökningar. Man vill se fler poliser ute på stan. Det vill jag också ha, men jag vill också ha fler utredare på mängdbrotten och civil personal som gör att polispersonalen kan ägna sig åt polisarbete.
Efter en tid med besparingar ser Gölevik en ljusning framöver, ett antal poliser är färdigutbildade mot slutet av 2019 och kan anställas. Men något undrande ställer han sig till var de 10 000 nyanställda ska hittas.
‒Det är en problematik i sig. Vi fyller inte utbildningsplatserna ens nu. Men det är inte bara poliser, det är civilanställda också, konstaterar han.
Finns det något område där du tycker att polisen lokalt har halkat efter?
‒Jag upplever att vi får göra hårdare prioriteringar när det gäller utryckningarna, sådant vi inte hinner åka på. Där tror jag att det finns kritik mot polisen i stort, att vi inte kommer i den utsträckning vi borde, i synnerhet på landsbygden. Det är ändå en inriktning som polismyndigheten har, att det ska vara likvärdig service i hela landet.