Det är 70-tal och ett barn i utsvängda jeans passerar över järnvägsbron. I ryggen har han eller hon Stortorget, där framme skymtar Bievägen. Bron band samman en stad med många kopplingar till litteraturen. Bilden från bron finns på affischen till "Katrineholm i litteraturen", en utställning som nu kan ses allra längst in i biblioteket i Katrineholm.
Johan Eriksson, Widegrens förlag, och Roland Blomkvist på kommunarkivet jobbade ihop i arkivet för närmare två decennier sedan. Nu gör de det igen, kring utställningen som Widegrens producerar tillsammans med kommunarkivet.
Utställningen kombinerar gamla bilder på Katrineholmsmiljöer som lyfts fram i litteraturen med mer eller mindre kända litterära texter som knyter an till staden, om eller av kända författare.
Vissa författare växte upp i staden och skrev hela böcker med den som utgångspunkt. Andra bara passerade förbi. Ibland fick staden heta något annat i litteraturen.
‒August Strindberg var här 1876, med Siri von Essen som skulle resa vidare med tåget, berättar Johan Eriksson.
Detta avsked omskrevs, och Strindberg är bara en av många som har satt sin bild och sina erfarenheter av Katrineholm på pränt. Störst är förstås Kerstin Ekman, som skrev en hel svit med sin uppväxtstad i åtanke.
Representerade i utställningen är också journalister som Hilda Andersson (1870-1937), lokalredaktör på Södermanlands läns tidning i Katrineholm och Erik Brandt som jobbade på Katrineholms-Kuriren på 1930-talet. Självklart är även statstjänstemannen och författaren Ragnar Thoursie en viktig del i "Katrineholm i litteraturen".
Johan Eriksson har förutom av kommunens bilddatabas tagit hjälp av Google books i arbetet med att skapa utställningen. Han tycker att det är roligt att ha kunnat matcha beskrivningar i litteraturen med passande bilder. Som en bild från Strands konfektion som stämmer på pricken med hur Kerstin Ekman klädde miljön i ord.
‒Hon beskrev hur hon kom in i en sal med höga fönster och ljusglober.
Utställningen, som pågår till den 11 februari, har sällskap av en bokvagn. Med hjälp av den kan besökare få sin nyfikenhet på författare och litteraturhistoria knuten till Katrineholm stillad.