De är på gott humör i dag. Nicka bär en klänning med rutigt mönster i blått och vitt. Kristinas är helröd, bara ärmar.
Till utseendet är de kanske inte så lika som man förväntar sig av tvillingar. Vilket också är skälet till att förväxlingarna aldrig varit särskilt många trots att syskonen gått i samma klass fram till nian. Men att banden till varandra är starka känns.
– Vi har alltid umgåtts, men aldrig bråkat särskilt mycket, säger Kristina.
Musiken fanns i familjen
Att båda sen valde att utbilda sig till musiklärare är nog ingenslump, ifall man tänker tillbaka, menar de. Musikintresset fanns i familjen och redan i tidig ålder spelade de instrument. Nu i vuxen ålder undervisar systrarna på Kulturskolan i Katrineholm och Flen.
Större delen av uppväxten ägde rum i Floda, men de föddes i Björkvik. Fadern drev en lanthandel på den tiden, något som fortfarande gör sig till känna i samband med spelningar. Folk kan komma fram och påpeka hur duktiga de är, ”lanthandlarens döttrar”. Men så vidare mycket musicerande blir det inte tillsammans. Enda gången är egentligen när de uppträder i barockensemblen. Då spelar de på tidstrogna instrument och håller främst till i kyrkor eftersom den något tonsvaga musiken kräver god akustik.
Har redan firat
Så mycket ståhej är kanske inte att vänta på den stora dagen, kalaset hölls nämligen redan den 4 juli. Då blev de drygt 110 gästerna ombedda att ta med sin champagne eller choklad som enda present. För att lätta upp stämningen något bestämdede sig för att festen skulle vara en maskerad.
– När man kommer upp i en så här aktningsvärd ålder blir kalasen ofta så stela, så det var därför vi ställde till med det här kalaset, säger Kristina.
Bland de fantasifulla dräkterna återfanns svampar och morötter, någon kom utklädd till Fantomen.
Bara fördelar att bli äldre
Att bli äldre har de ingenting emot, tvärtom innebär det i stället många fördelar, är Nicka och Kristina överens om.
– Det är bara annorlunda, man gör lite hur man vill och tänker inte så mycket på vad andra tycker. Ibland tänker man på saker man hörde mamma säga som ”tänk att få gå till ett dukat bord”, säger Kristina Rydholm.
– Man bryr sig inte lika mycket längre, det är ungdomens gissel att man ska tycka att allt är pinsamt. Samtidigt är det mer snurr på livet och man uppskattar småsaker, får man sitta ner och lösa ett korsord så är ju det trevligt, säger Nicka.