Tvesovlar du?

I denna överflödets tid kritiseras man väldigt sällan för tvesovling. Kanske bör ordet få en renässans?

Övrigt2018-04-05 08:45

Tvesovel hör man ytterst sällan talas om nuförtiden. Antingen har alla slutat med det slösaktiga oskicket att tvesovla, eller, troligare, har vi fått det så bra att tvesovel är standard. Men vad ÄR det, undrar nästan alla. Jo, det är att lägga dubbla eller fler pålägg på mackan. Jag är lite osäker på om smör räknas som pålägg i detta sammanhang, för då vore ju allt användande av fler pålägg tvesovel. Troligtvis är tvesovel att ha både ost och skinka på mackan, eller både ost och marmelad. Ordet kommer förstås från tve - tvenne - två, sammanbyggt med ordet "sovel", som i SAOL beskrivs som "mat som äts med bröd eller potatis t.ex. pålägg, kött el. fisk".

Att ordet ens uppstått vittnar om forna tiders armod. Tvesovling var onödig lyx och innebar nollsovling på nästa macka, eller att resten av familjen fick nollsovla, för att någon i familjen vältrat sig i pålägg. Mina barn, som är vana vid att deras mamma lever med ena foten i 1800-talet, vet exakt vad tvesovling innebär och är vana vid tillsägelsen "tvesovla inte, det där är sista skinkan och vi ska inte handla i dag". Ibland frågar jag med lätt förvånad röst "tvesovlar du?", bara för njutningen att få använda ordet. Barnen suckar.

Kanske bör ordet få en renässans, i måttfullhetens namn? Eller också inte, de flesta älskar väl både skinka och ost på mackan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om