Trygghetsboendet ska skänka stöd och ett socialt sammanhang till åldringar som är krya men ändå inte vill leva isolerat från andra i samma ålder. Möjlighet till vård och hjälp med att uträtta ärenden ska också finnas inom räckhåll för de boende, om kommunerna i landet nu visar sig intresserade. I Katrineholms kommun har beslut redan fattats om att bygga "Hjorten", som just ska ha funktionen av ett trygghetsboende. Men eftersom kommunens pågående projekt Lövåsen ännu inte avslutats dröjer det innan projekteringen kan komma i gång.
- Det som i grunden är bra är att man behöver det här att man kan välja själv när man ska flytta in, säger Monica Johansson, kommunalråd i Katrineholm.
Kraven för att i dag kunna flytta in i ett servicehem handlar framförallt om att ett biståndsbeslut måste fattas. Detta skiljer ett trygghetsboende från ett servicehem, då tanken är att det ska vara fritt fram att ställa sig kö.
- Som förslaget ser ut i dag ska detta gälla från 85 år och uppåt, men jag tycker att man kan sänka åldern något, säger hon.
Satsningen välkomnas av Ulf Anderborg, vice ordförande i PRO i Katrineholm som ser den nya boendeformen som ett komplement.
- Det är alldeles utomordentligt bra att man bestämt sig för att fylla det behov som funnits under en tid. De flesta kommuner har inte den här typen av boendeform utan man får hoppas på att de nappar på förslaget, menar han.
Några särskilda nackdelar kan han inte komma på, annat än att frågan om var de nya bostäderna ska placeras kan ta tid att lösa.
- Som jag ser det måste man bygga om befintliga lägenheter och göra en servicecentral på bottenvåningen om man inte vill bygga nytt, säger han.
Läs mer i papperstidningen!