De flesta yngre katrineholmare (äldre med, för den delen) har aldrig hört talas om den lilla del av staden som tidigare benämndes Villastaden. Den utgjordes, som namnet antyder av småhusbebyggelse och låg längs Trädgårdsgatan och Stallgatan. Den äldsta delen av Villastaden sträckte sig från nuvarande Vasabron i väster till Östermalmsgatan i öster.
Villorna var till största delen uppförda som bostäder till anställda vid järnvägen eller snickare vid Fredrikssons Träförädling. De flesta villorna var mindre egnahemsbyggen, med trädgårdar som prunkade av både grönsaker till hushållet och färggranna blommor till ögonfägnad.
I Trädgårdsgatans början, på nr 1 och 2 fanns dock tre hemman av det mer prominenta slaget. Det var lokförare Ahlbergs hus som revs då AVA-huset skulle byggas, snickeriägare Fredrikssons hus lite längre österut, ungefär där Folktandvården har sin entré i dag. På andra sidan gatan, mitt emot AVA-husets huvudentré låg ägaren till järnvägshotellet Hanna Anderssons villa med stor trädgård. De tre husen fick i folkmun namnen Tron, Hoppet och Kärleken.
Ett annat lite större hus i gamla Villastaden var det år 1901 byggda och år 1967 rivna Trädgårdsgatan 7. Byggnadsstilen var lite blandad, men på fotot kan man tydligt se detaljer i jugendstil, som var typiskt för sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Villan var byggd direkt på berget och växtligheten på just den tomten var varken riklig eller prunkande. Det var mest tallar som med sitt uppfinningsrika rotsystem förmådde hålla sig upprätt i det tunna jordlagret i tomtens utkanter.
Det var byggmästare Lars-Petter Larsson (1845-1928) som byggde villan och därmed frångick sitt vanliga maner beträffande byggnadsstil. De hus han vanligen uppförde var rappade, stilrena eller som en del ansåg stillösa hus, med två hela våningar och vindsvåning. Denna byggnadsstil blev vanlig i Katrineholm och fick så småningom benämningen ”Lars-Petterhus”, oavsett om de byggts av LP Larsson eller någon annan byggmästare.
I den beskrivning LP Larsson lämnade till byggnadsnämnden i maj 1901 kan man se att huset skulle uppföras i bilat timmer med innerväggar av 100 mm. Plank. Det skulle vidare bli snickerier enligt specialbestämmelser. ”Arbetet utförs omsorgsfullt och planmässigt under min personliga ledning och snickerierna för respektive ändamål blir av god beskaffenhet”. Det hela var undertecknat med hans namnteckning.
Villan på tomten, som i tidigare fastighetshandlingar hade nummer 41, var dock inget enfamiljshus, utan innehöll flera lägenheter. En av dem som bott där var målarmästare Gustaf Albihn, som i trakten var känd som en skicklig vagnsmålare. Detta påstående styrks av att han hade förtroende att med jämna mellanrum snygga till det stora godset Eriksbergs förnäma vagnspark.
Villan hade genom åren ett flertal olika ägare och såldes 1964 till AB Katrineholms Husbyggen, som tre år senare rev den till förmån för modernare bostadsbebyggelse.