Tom stol irriterade vid trafikmötet

Diskussionstrådarna var många när ortsborna på tisdagskvällen samlades till stormöte om byns hetaste fråga: trafiksäkerheten. Frågan som svävade över alla andra: var var Trafikverket?

Trafikverket lyset med sin frånvaro när Läppe höll stormöte om bristerna i trafiksäkerheten. I panelen: kommunalrådet Anneli Bengtsson, polisen Oscar Nissfolk, NTF:s Lars Nordquist, samhällsbyggnadschef Peter Grönlund och trafikingenjör Jörgen Svensson.

Trafikverket lyset med sin frånvaro när Läppe höll stormöte om bristerna i trafiksäkerheten. I panelen: kommunalrådet Anneli Bengtsson, polisen Oscar Nissfolk, NTF:s Lars Nordquist, samhällsbyggnadschef Peter Grönlund och trafikingenjör Jörgen Svensson.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-11-29 12:30

Ett 25-tal personer utöver inbjudna gäster hade hörsammat byalaget Kreativa Läppes kallelse. Senast ett trafikmöte hölls i byn var 2012, påminde ordförande Karina Veinhede.

– Sedan dess har vi fått hastighetssänkningar och ett slags refug. Någon gång har vi sett polisen här, inledde hon men underströk att hon ändå inte tar hundpromenader utmed 52:an.

För även om trafiksituationen de senaste åren har förbättrats är den fortfarande inte bra. Det vidimerade kommunens trafikingenjör Jörgen Svensson utifrån de uppföljande mätningar som gjorts. Kontentan är att de lägre maxfarterna har bidragit till sänkta medelhastigheter jämfört med tidigare. Men 85–95 procent av fordonen kör fortfarande för fort.

Sorgebarnet är väg 214 mellan hamnen och förskolan.

– Där har det egentligen inte hänt något. Det finns ingen acceptans för 40.

– Skrämmande, tyckte Lars Nordquist från trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

Han gav mötesdeltagarna en lektion i riskerna för liv och lem även vid mer blygsamma överträdelser. Läppe är förskonat från personskador i trafiken. Men olycksriskerna är uppenbart stora, påtalade Nordquist och fick unisont medhåll.

Många kompletterande insatser för trafiksäkerheten efterfrågades på mötet. Men kommunen kan sällan göra mer än föra en dialog med ansvarig väghållare, förklarade kommunalrådet Anneli Bengtsson (S).

Varför deltog inte Trafikverket i mötet?

– Det har de för fan en skyldighet till. Vi betalar deras löner, sa en ortsbo ilsket.

Trafikverket hade inte hörsammat inbjudan. Däremot sa en av dess tjänstemän nyligen till SVT att de efterfrågade fartkamerorna kan bli verklighet.

– Det har de föreslagit från regionen förut. Men beslutet måste tas centralt ur nationellt perspektiv, sa Svensson som hade en positiv mätning att peka på: i backen från Vingåkershållet har farten sjunkit.

En förklaring, tror han, är polisens närvaro. ”Rena löjan”, ansåg en man som knappt sett skymten av någon polis. Det kunde dock Oscar Nissfolk, gruppchef för områdespolisen, motbevisa. Hittills i år har lokalpolis gjort 25 trafikkontroller i Läppe. 41 förare har bötfällts.

– Det är tack vare att ni har hört av er, sa Nissfolk som liksom Nordquist uppmanade Läppeborna att fortsätta engagera sig för trafiksäkerheten.

– Vi ska fortsätta att arbeta tillsammans och vi från kommunen ska fortsätta att mäta. Jag tror att det är nyckeln till kamerorna, sa Jörgen Svensson.

Andrea Frössevi i byalagets trafikgrupp var en av mötesdeltagarna som hoppas på det. Engagemanget lönar sig, tycker hon.

– Det går att påverka. Men det går trögt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om