Mikaela Åström har varit en av drillflickorna som paraderade före både tamburmajor och musikkår vid högtidliga tillfällen. Hon var 10 år då hon började träna rörelserna med drillstav och taktfast trampande. Nu är hon 18 år.
— Jag tyckte att det var synd att drillflicktruppen hade lagts ner och var sugen på att börja igen. Därför tog jag kontakt med Sabina Rydberg som också hade varit aktiv tidigare. Tillsammans leder vi nu en liten grupp med unga flickor som vill lära sig drillkonsten.
Adepterna är av olika ålder och har olika mycket erfarenhet. Lovisa Hedlund är 13 år och har varit drillflicka tidigare. Hennes lillasyster Matilda, 8 år, ska nu invigas i konsten att svänga en stav till marschmusik.
Deras mamma Annika Hedlund är tamburmajor för Musikkåren. Tamburmajor är en sorts dirigent som leder orkestern och visar med staven när det bland annat är dags att börja spela och marschera, svänga och stanna. Annika började som drillflicka och blev senare ledare för både Mikaela och Sabina.
— Det var roligt att vara med i drillflickorna. Nu har jag väl blivit för gammal, säger hon och skrattar.
I den nuvarande drillgruppen finns även två flickor från Hälleforsnäs. De är tvillingar och åtta år.
— Hon är en minut äldre än jag, säger Tove Gottfridsson och pekar på sin syster Matilda.
Steven Nilsson har följt med Mikaela för att titta på övningen.
— Det är häftigt och ovanligt med drill, säger han. Han har tidigare gått i musikklass på Södra skolan i Katrineholm och läser nu till svetsare vid yrkesskolan i Eskilstuna.
— Jag spelar gitarr, men det här är något annat, fortsätter han.
— Nu sätter vi igång, säger ledaren Mikaela uppfordrande.
Hon och Sabina räknar tillsammans takten och visar rörelserna som ingår i programmet för de blivande drillflickorna.
Drillstavarna svängs och snurras med steg på stället, höga knälyft och rak rygg.
Två av nybörjarna verkar än så länge tycka att det räcker att utföra armrörelserna. Fötterna vill liksom inte röra sig samtidigt och på rätt sätt. Men i slutet av passet börjar det hända något. Plötsligt följer både tanke och kropp med i programmet till den taktfasta marschmelodin.
I februari väntar den första uppvisningen.
Pinsamma händelser från förr:
En gång när Sabina Rydberg marscherade framför Katrineholms musikkår som en av Katrineholms drillflickor, åkte hatten som ingår i uniformen, ner över hennes ögon. Och Mikaela har tappat staven vid ett tillfälle och slagit till en annan drillflicka vid ett annat tillfälle.
Mer om drill:
Drill: i Sverige finns marsch-, show- och tävlingsdrill (sportdrill)
Marschdrill: program med drillstav och rörelser som är lätta att utföra gående, i raka led eller stillastående framför en orkester. Paraduniform eller klänning bärs, ibland med både hatt och stövlar. (Källa: Svenska Drillförbundet)
I Katrineholm är Katrineholms gymnastikförening moderklubb för drillflickorna