Det råder ett stort missnöje bland deltidspersonalen vid räddningstjänsten i Vingåker. Räddningstjänsten består i dag av 16 män och en kvinna. Men om de inte får ett bättre avtal kommer tio av deltidarna att lämna räddningstjänsten om tre månader.
‒Det är inget tomt hot, slår arbetsledare Tonny Adrelius fast.
Men när ett nytt avtal som börjar gälla från 1 maj inte ger dem en förbättring, utan en försämring, så är måttet rågat, men han.
I dag har deltidarna drygt 4100 kronor för varje jourvecka, inkluderat 12 procent semesterersättning. De har jour var tredje vecka, och då gäller att de inte får befinna sig längre från stationen än att de ska vara omklädda och sitta i räddningsbilen inom fem minuter efter larmet.
Det nya och omstridda avtalet innebär en höjning av ersättningen med ett par hundralappar, men samtidigt tas OB-ersättningen bort. De har ingen bilersättning för att köra in till stationen vid larm, och de ska vara i god fysisk form, men får träna på sin fritid utan betalning.
De har haft flera möten med Västra Sörmlands Räddningstjänsts ledning och framfört sina åsikter och krav på en bättre ersättning. Utan att få något gehör, framhåller Adrelius.
Vid ett möte med deltidarna i torsdags framkom att tio av de sjutton deltidsanställda nu väljer att säga upp sig. Om de inte får ett bättre avtal kommer många att sluta, enligt Adrelius.
‒Får vi inte ett bättre avtal så drar jag.
Roine Larsson har arbetat i 18 år, Stefan Berlin i 17 år och Daniel Nielsen i 1,5 år.
‒Det är ett skitavtal som sänker i stället för att höja ersättningen. Tror de att vi är dumma eller, säger Larsson med skärpa.
Missnöjet jäser, och om det avtal som deltidarna i Vingåker och landet över är missnöjda med inte ändras innan 1 maj kommer inte bara Vingåkers kommun utan många kommuner i landet att stå utan fungerande räddningstjänst.
Västra Sörmlands Räddningstjänsts räddningschef Roger Larsson konstaterar att han fått in tio uppsägningar från deltidsbrandmän i Vingåker.
‒Och det är sju som valt att inte säga upp sig, tillägger han.
Larsson betonar att han vet varför de som sagt upp sig inte är nöjda med avtalet.
Hur hanterardå VSR det faktum att tio av 17 deltidare kan komma att sluta om tre månader?
Larsson säger inledningsvis att räddningstjänsten alltid kommer vid skarpt läge. Han nämner styrkorna i Högsjö och Katrineholm som exempel.
Men att en sådan lösning innebär att det kommer att ta längre tid för en insats i Vingåkerstrakten är också ett faktum.
‒Det är längre körtid, och jag tycker inte att det är bra. Det är tråkigt för kommunen.
Uppsägningstiden är tre månader innan den träder i kraft.
‒Man ska komma ihåg att det är tre månader som man har för att hitta en eventuell lösning, men det kan behövas komma centralt, säger Larsson.
Larsson understryker att av deltidarna i Vingåker är det "många som är vinnare" vad gäller det nya avtalet.
‒VSR tjänar inga pengar på avtalet. Deltidskostnaden ökar för jour, beredskap och uttryckning.