Tillbaka till katedern

Idén om att eleverna bäst söker kunskap på egen hand ersätts nu med Skolverkets uppmaning till en mer lärarstyrd undervisning.
Men ingen entydig forskning stöder katederundervisning, enligt Claes Nilholm, forskare i specialpedagogik.

Övrigt2011-11-30 05:00

Lärarna ska återta rollen som ledare för elevernas inlärning. Det är budskapet i det dokument Skolverket presenterade nu i höst. Den strikt lärarledda katederundervisningen står i kontrast till idén om att eleverna ska söka kunskap på egen hand, en metod som enligt svenska och internationella studier inte visat sig vara effektiv.

Men enligt Claes Nilholm, professor i specialpedagogik, finns ingen entydig forskning som stöder så kallad katederundervisning. Att den framhålls just nu handlar mer om att tjänstemän på Skolverket lyfter fram en viss forskning för att göra avtryck, hävdar han.

- Själva kärnfrågan gäller inte i vilken form undervisningen ges. Det är inte säkert att lärarledd lektion passar alla former av undervisning, säger Claes Nilholm, som i stället förespråkar en variation av arbetsformer. Någon kanske lär sig bättre av att läsa igenom en bok på egen hand, än att få den kunskapen levererad av läraren, menar han.

Men Metta Fjelkner, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund, tycker att Skolverkets nya dokument ger lärarens förlorade pondus tillbaka.

När kommunerna tog över det fulla ansvaret för skolorna, kom skolan att i högre grad betraktas som en kostnad, och lärarna som utgifter, menar hon.

- Färre lärare i skolorna kostar mindre, då var det lätt att dra slutsatsen att eleverna jobbar bättre på egen hand, säger Metta Fjelkner.

I början av 1990-talet införde den dåvarande borgerliga regeringen en ny läroplan som rentav avrådde från lärarledd undervisning och där denna formulering ingick:

"Läraren ska i största möjliga mån undvika att undervisa".

Nu är budskapet ett helt annat.

- Äntligen får vi lärare ta den roll vi från början var avsedda att ha, säger hon, och värderas utifrån den kunskap vi har, inte enbart som en närvarande vuxen som i stort sett kan hoppa in och undervisa i vilket ämne som helst, säger Metta Fjelkner.

Samtidigt vänder hon sig mot att staten ska detaljstyra hur lärarna ska undervisa.

- Lärarna måste själva få välja den metod de tycker passar bäst. Vill de låta eleverna arbeta självständigt, ska de få göra det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om