Efter 20 år som meteorolog på Sveriges Television har Pär Holmgren sadlat om och sedan 2009 arbetar han på heltid med hållbarhetsfrågor i allmänhet och klimatförändringarna i synnerhet.
Sedan 2015 är Holmgren anställd av Länsförsäkringar som naturskadespecialist och arbetar främst med skadeförebyggande verksamhet när det gäller väder och klimatrelaterade skador. Bland mycket annat har han även gett ut boken "Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt"
På torsdag kväll föreläser Pär Holmgren i hörsalen på Kulturhuset Ängeln om klimathotet, möjligheterna och vägen till ett hållbart samhälle. Han kommer bland annat att prata om att klimatförändringarna är en av flera olika konsekvenser av mänsklighetens övertramp som utfiskningen av världshaven och skövlingen av regnskogarna. Enligt Holmgren krävs tuffare politiska beslut, teknikutveckling och beteendeförändringar.
Att Pär lever som han lär framgår av hans hemsida. Där uppger han att han aldrig flyger till platser dit det går att åka tåg, buss eller elmoped och av arrangörer som bokar honom vill han som ett måste ha "Ett glas ljummet helt vanligt kranvatten". Några snittblommor vill han inte ha om man tänkt ge honom en gåva efter föreläsningen. "Bäst är i så fall något symboliskt och immateriellt, som ett antal träd i ett torrt land långt bort" skriver han.
Arrangerar torsdagens föreläsning gör Studiefrämjandet i samarbete med Naturskyddsföreningen, Katrineholms kommun och Länsförsäkringar. Föreläsningen är ett led i den studiecirkel som Studiefrämjandet har hållit tillsammans med Naturskyddsföreningen i Katrineholm på temat "Krig, klimatet och välfärden".