– Nu är vi ute med all styrka vi har, både entreprenörer och våra egna, säger Jimmy Davner, arbetsledare för snöröjningen på service- och teknikförvaltningens gata- och parkavdelning.
Under natten till måndag föll det ganska ordentligt med snö i Katrineholmstrakten, enligt SMHI omkring 2,7 mm nederbörd i smält form. Lika mycket till, 2,9 mm, ska falla det närmaste dygnet. I snöform innebär det, enligt SMHI, ett snödjup på 17 cm vid mätstationen i Sköldinge, men det är inget onormalt för årstiden.
– Det har ju varit en del snöfall i stora delar av Sverige. Det är klart att det märks av, säger Susanne Tainamo på SMHI i Norrköping.
För snöröjarna i kommunens regi betydde det att arbetsdagen började vid 03-tiden i morse.
– Genomfarterna och gång- och cykelvägar är prio ett. Då röjer vi från tre centimeter. Prio två är bussgator, då är det sex centimeter snö som gäller. Prio tre är 12 centimeter snö, det är alla resterande gator, säger Jimmy Davner.
Samma snöregler gäller i kransorterna, där det är entreprenörer som sköter snöröjningen. Av dem åker en del ut själva, andra kallas ut.
– Vi har suttit och ringt runt till dem nu på morgonen, säger Jimmy Davner.
Enligt väderleksrapporterna ska snöfallet fortsätta både under måndagen och tisdagen, vilket innebär långa dagar för snöröjarna, som kör tills de är klara med sina områden, innan de får gå hem och vila.
– Det ser ut som att det ska fortsätta snöa. Vi kör nu och vi får gå ut en sväng igen senare, konstaterar Jimmy Davner.
Särskilt mycket klagomål har inte kommit på snön och snöröjningen.
– Det har varit väldigt lugnt nu med snön. Det var mer när det var is i förra veckan, när det var svallis som vi inte hann få dän innan det frös på. Då var folk mer irriterade. Vi var ute och sandade för fulla muggar, men samtidigt hade gubbarna varit ute och snöröjt hela natten, de måste få gå hem och vila.
Den mesta snön från vägar och gångvägar körs åt sidan, men på en del ställen, som vid Vasabron, blir det för fullt.
– Då får vi köra bort. Vi har en snötipp vid gamla Knorranvägen i år. Nästa år måste vi skaffa en ny snötipp, för marken är såld, säger Erland Fröjd, enhetschef på service- och teknikförvaltningen.
Han har arbetat med snöröjningen i 40 år, sedan 1979 och kallas "snögeneralen" av sina kollegor. De mest snörika vintrarna han minns var 2009 och 2010. Då räckte inte Knorran-tippen, utan förvaltningen fick tillstånd att lasta snö vid Cirkusplatsen.
– Det ska vara så kort väg att köra snön som möjligt, men så långt som möjligt från sjöar och vattendrag, säger han.
För fastighetsägare, inklusive villaägare, gäller att skotta och sanda gångvägar och trottoarer utanför den egna tomten. Men det är lite blandat, hur reglerna efterföljs, säger Erland Fröjd.
– Alla stora fastighetsägare sköter sig ganska bra, som Tegelstaden, Hyreshuset. Där fungerar det. Det finns enstaka där vi får signaler att vi behöver prata med dem. Vi kan hänvisa till reglerna, men det är lite oklart vem som har myndighetsutövningen.
Snö på garageinfarten måste stanna på den egna tomten, men snö från trottoaren får läggas i snövallen. Om snöröjarna lagt snö på trottoaren behöver fastighetsägarna bara röja halva trottoaren.