Tandläkare minglade och utbytte erfarenheter

När Håkan Sköldin lagar en tand går Salah Aloush ut ur rummet. Att laga tänder kan han redan. Men det där andra, som att lära sig hur Försäkringskassan fungerar och att kunna rabbla alla de åtgärdskoder som ingår i en tandläkares dagliga arbete, det är guld värt för honom.

Under sex månader har Salah Aloush haft praktik hos Håkan Sköldin. Han har fått en stor inblick i hur tandvården fungerar i Sverige, vilket han har svårt att läsa sig till i böcker.

Under sex månader har Salah Aloush haft praktik hos Håkan Sköldin. Han har fått en stor inblick i hur tandvården fungerar i Sverige, vilket han har svårt att läsa sig till i böcker.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-03-24 15:32

Under sex månader har Salah Aloush haft praktik hos tandläkare Håkan Sköldin hos Tandläkarna på hörnet. Det har varit sex givande månader för dem båda.

Under onsdagseftermiddagen samlades ett tiotal tandläkare, som är utbildade utanför Europas gränser, på Arbetsförmedlingen i Katrineholm för att mingla och utbyta erfarenheter med etablerade tandläkare. Salah Aloush och Håkan Sköldin var två av deltagarna. Och de delade gärna med sig av sina erfarenheter.

Salah Aloush har tidigare arbetat som tandläkare i Syrien.

‒Där behandlar man sjukdomar. I Sverige jobbar man förebyggande, säger han.

‒Och för att förebygga sjukdomar går man regelbundet till tandläkaren, säger Håkan Sköldin

Enligt Salah Aloush är det mycket som inte står att läsa i litteraturen. Därför har praktikplatsen varit mycket värd för honom.

Kraven som ställs på en etablerad tandläkare som vill hjälpa en nyanländ tandläkare är dock höga och inte lätta att leva upp till alla gånger.

‒Först måste ni uppfylla kraven. Sedan kollar de mig, berättade Håkan Sköldin för de samlade tandläkarna.

Det är också skillnad på praktik, där man går bredvid en tandläkare, och praktiktjänstgöring.

‒Om jag ska ta emot en tandläkare för praktiktjänstgöring så finns det krav om att jag måste bedriva tandvård både för barn och vuxna, och den som gör tjänstgöringen måste ha både eget rum och en egen sköterska. Alla har inte den möjligheten. Många tandläkare driver enmanskliniker, säger Håkan Sköldin.

‒Man kan studera svenska, lära sig att läsa och skriva. Men att kommunicera är en helt annan sak. Koncentrera er på att kommunicera, uppmanade Salah Aloush.

Så har han gjort under sina sex månader hos Håkan Sköldin

Och han har studerat hur Håkan Sköldin kommunicerar med sina patienter, hur han möter barn och äldre.

‒Jag har nytta av Salah när det kommer in en landsman till honom. Jag måste också lära mig och jag kan inte heller läsa mig till det, säger Håkan Sköldin.

Senita Abraha, som jobbar på Arbetsförmedlingen, möter ofta människor som tycker att väntan på den svenska legitimationen tar lång tid och att det stundom känns omöjligt.

‒I Tyskland går processen mycket fortare. Där behöver man inte uppvisa allt från början, där får man först en plats sedan får man visa sina kunskaper vartefter. Här är det så mycket teoretiskt som ska klaras av först. Hela processen skulle behöva effektiviseras, säger hon.

Fler tandläkare behövs

Det är stora geografiska skillnader i tandläkarbristen.

I Sörmland är bristen inte särskilt stor.

Inom folktandvården i Norrbotten saknas 250 tandläkare, 134 tandhygienister och 98 tandsköterskor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om