Ta det varsamt när det är vilt på vägen

Under hösten ökar risken för viltolyckor. Som trafikant är du skyldig att larma polisen och markera olycksplatsen vid en kollision.

Eftersöksjägaren Leif Fredriksson uppmanar trafikanter till försiktighet.

Eftersöksjägaren Leif Fredriksson uppmanar trafikanter till försiktighet.

Foto:

Övrigt2017-10-11 18:00

Hösten är den tid på året då flest viltolyckor inträffar och det har flera orsaker. Djurens förflyttar sig mer då deras brunstperioder infaller och tillgången på föda minskar. Hittills i år har 309 viltolyckor anmälts i Katrineholms kommun enligt Nationella viltolycksrådets statistik. I Vingåkers kommun har 145 olyckor registrerats.

Rådjur har sämst trafikvett och i Katrineholms kommun har 185 rådjursolyckor rapporterats under 2017. För Vingåkers kommun är siffran 79.

‒En och annan älg får sätta livet till och i år har vi även sett en ökning av vildsvinsolyckor. Det har varit mycket spannmål utmed 52:an och de rör sig mellan fälten, säger Leif Fredriksson som har ansvaret för trafiksäkerhetsfrågor inom Västra Sörmlands räddningstjänst.

Han är dessutom en av de eftersöksjägare som polisen kallar in efter viltolyckor om djuret är skadat eller har försvunnit in i skogen. Leif Fredriksson tycker att trafikanter är duktiga på att höra av sig till polisen vid viltolyckor. Däremot känner inte alla till att man är skyldig att direkt kontakta polisen vid en kollision.

‒Olyckor med hare, grävling och räv behöver man inte anmäla, men allt annat. Det är viktigt att man ringer 112 på studs när olyckan har skett. Ringer man senare blir det smitning från olycksplats och då riskerar man dryga böter. Dessutom kan försäkringsbolaget vägra att betala ut ersättning om man har anmält för sent, säger Fredriksson.

En olycksdrabbad sträcka är väg 52 mellan Katrineholm och Nyköping där hastigheten ofta är hög och där det finns inte viltstängsel.

‒Även väg 216 när man har svängt av mot Björkvik är olycksdrabbad. Man behöver ha ett vidare seende och inte ha tunnelseende när man kör i de här trakterna.

Om olyckan är framme ska man markera var den inträffade med en viltmarkeringsremsa. Har man inte en sådan får man improvisera.

‒Jag har hittat allt från strumpor till plastpåsar. Mest udda var en förare som knutit fast sin bh, men det funkar bra att knyta en plastpåse i närmaste stolpe eller gren. Som eftersöksjägare ringer jag alltid upp för att få mer information om var djuret försvann och vad det är för skador på bilen.

Är det så att du ser ett djur springa över framför bilen ska du omedelbart sakta in eftersom det är troligt att det kommer flera säger Leif Fredriksson.

‒Sen är det jätteviktigt att man släpper på gasen när man ser en skylt med viltolycka för då är det folk och hundar i närheten.

Så minskar du risken för viltolyckor

Låt blicken svepa över vägbanan och ha extra koll på respektive dikesren

Var extra vaksam i gryning och skymning

Sänk hastigheten och avstånd till framförvarande bil.

Låt blicken pendla mellan vägrenarna, passerar ett djur kan det komma flera.

Se till att ha bra ljus på bilen och komplettera med extraljus om det behövs

Passerar ett djur över vägen kan det komma flera, se till att sakta in

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om