Susanna Ölander Borg bemöter kritiken

Efter rapporteringen om den misstänkta våldtäkten på Södra skolan i tisdags, har dels skolans och bildningsförvaltningens information till elever och föräldrar fått kritik, men dels har också rektor Susanna Ölander Borg kritiserats

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-02-10 10:03

Elever på Järvenskolan Södra har kritiserat sin rektor för att inte ha tagit den utsatta flickans parti och för att tala om att flickor behöver vara försiktiga. I ett mejlsvar till Katrineholms-Kuriren vill Susanna Ölander Borg bemöta kritiken.

‒Jag har hanterar ett ytterst känsligt ärende där unga människor är inblandade. Mitt ansvar i ett akut skede ligger i första hand i att värna de inblandade barnen. Jag känner mig trygg i att vi på skolan prioriterat rätt. Om du kommer till en svår olycka måste du prioritera de skadade. När de är i säkra händer kan du svara på frågor och ta hand om oron hos de som befunnit sig utanför den akuta olycksplatsen. Det är också så vi gjort.

I samband med den information som getts till eleverna, ska du ha sagt att tjejer måste vara försiktiga, enligt vad flera elever har berättat för oss. Det har väckt reaktioner från elever som menar att ansvar därmed läggs på flickorna i stället för på gärningsmän. Hur ser du på detta?

‒Absolut inte – aldrig. Jag gav några exempel på utsatthet kring t.ex. grooming. Vi måste våga prata om det som är risker utan att det på något sätt kopplas till skuld. Skulden ligger alltid hos förövaren.

Elever menar också att de inte känner igen sig i beskrivningen av hur skolan arbetar förebyggande och säger att de sällan har pratat om sex i skolan och våldtäkt har aldrig nämnts, säger de. Är skolans förebyggande arbete tillräckligt?

‒Bildningsförvaltningen och Järvenskolan södra använder fyra steg i vårt förebyggande arbete för att hindra diskriminering, repressalier, trakasserier och sexuella trakasserier. Vi främjar arbetet med värdegrundsprinciperna (demokrati, jämställdhet och likabehandling). Vi bedriver ett aktivt arbete mot diskriminering och trakasserier för att vårt bemötande ska ske på ett likvärdigt sätt för alla barn – oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Detta ska genomsyra hela skolans arbete. Det kan säkert göras ännu tydligare. I och med de senaste dagarnas händelser så har vi bett våra elevskyddsombud att i samarbete med oss vuxna se över dessa delar. Det är viktigt att vi utvärderar tillsammans med eleverna om det saknas delar i skolans arbete och i så fall vad. Det stora ämnesområdet i undervisningen kring sex och samlevnad för högstadiet ligger i årskurs 8. Vi får även här utvärdera om man ska lägga vissa delar i åk 7.

Hur upplever du stämningen bland elever och personal nu?

‒Det upplevs som lugnt. Vi har haft mycket elevstödjande personal och kommer behålla det så länge det behövs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om