Malin Schreiber från Peterslunds ekoodling i Björnlunda håller med. Hon var en av dem som tävlade med sina tomater i den stora tomatkampen i ETC solpark i Katrineholm i lördags.
– Jag skulle egentligen ha velat tävla med en annan sort som jag tycker är godare. Men de som är goda blir också många gånger udda. jag lyckade helt enkelt inte få med mig fem tomater av den sorten så i stället tävlar jag med en sort som heter "Sparta", berättade hon.
Hur ska en god tomat smaka?
– Den ska vara söt och smakrik, tycker Malin Schreiber.
– När den inte smakar någonting finns det inga mineraler, ingen näring i den, säger Lars-Erik Lennartsson som driver Mölnebo odlingar.
Artisten och låtskrivaren Stefan Sundström har blivit, som han beskriver det, tomatgubbe på gamla dar. Han medverkade också vid lördagens arrangemang. Han berättade högt och lågt om den röda skönheten som smälter i munnen. Och att de allra första tomaterna inte alls var röda.
De första tomaterna som odlades i Mexico på 1800-talet gick i regnbågens alla färger men det var den röda som gick hem hos konsumenterna och på den vägen är det.
Stefan Sundström föredrar dock orangefärgade, gamla sorter.
– De orangea tomaterna har många gånger tio gånger högre lykopenhalt. Men åldern har jag blivit lite nojig, över prostatacancer och sånt där, sa han
"Tangerine" är en orange tomat som Stefan Sundström gärna rekommenderar. En annan favorit är "Brandywine".
Stefan Sundström droppbevattnar sina tomater med timer och täcker jorden med tidningspapper för bästa resultat.
– Min erfarenhet är att det funkar bra, säger han.
Vem odlade då den godaste tomaten? Utmärkelsen gick den här gången till Lars-Erik Lennartsson.