Stenåldersmusiken har inga rätt eller fel

Att skriva musik som den kan ha låtit på stenåldern har varit en rolig utmaning. Här finns inga rätt eller fel, bara gissningar.26 maj har "Vråspelet" premiär i Vrå stenåldersby utanför Katrineholm och då kan publiken höra resultatet.

Övrigt2012-04-13 12:48

Föreningen Vråfolket har fått möjlighet att tillsammans med Forssjö skola sätta upp ett teaterspel i stenåldersbyn tack vare ekonomiskt stöd från EU-fonden Leader Gränslandet.

Vi träffar manusförfattaren och regissören Bo Ekman och Ola Halvarsson, som skrivit musiken till "Vråspelet", en kylig aprilmorgon i Vrå stenåldersby.

- Det är ju faktiskt en jäkla spännande grej det här. Vi har ju fått mycket "torr" fakta från arkeologer och så. Utmaningen har varit att göra det torra levande och det tycker jag vi har lyckats med, säger Bo Ekman.

Duon har fått hjälp av en musikarkeolog för att få bakgrund till hur musik kan ha låtit på stenåldern. Man tror att det var fråga om lite rassel mot stenar och kanske något trumliknande. Man har också hittat rester av benflöjter och mungigor.

- Det blir ju väldigt fritt att göra en tolkning. Historien handlar bland annat om en schaman. Musiken är inte religiös men andlig. Det är ju barn som ska vara med i spelet och därför har det varit viktigt att göra melodier som de kan lära sig utantill, säger Ola Halvarsson.

"Vråspelet" ska få fler att 
uppmärksamma stenåldersbyn Vrå. Bland skådespelarna finns barn från Forssjö skola. Det ska bli både helgföreställningar för allmänheten och skolföreställningar. "Vråspelet" ska kunna bli ett spel med lång livslängd. Spelet ska lanseras för allmänhet, turister men också som undervisningsmaterial för skolklasser.

Bo Ekman spankulerar runt i fornbyn och pekar ut de olika hyddorna. Vi ställer oss framför schamanen Frygas hydda.

- Fantasins kraft är ju enorm. Att få formulera en egen religion har lockat min fantasi. Schamanen har en viktig roll i spelet och hon har all makt i byn, säger Bo Ekman.

Förutom schamanen Fryga, som spelas av Cissie Brunosson och berättaren, som är Jens Wistbacka, finns också tre barnroller: Klöver, Lingon och Lilla molnet. I dessa roller kommer olika barn från Forssjö skola att alternera. Annicka Halvarsson är producent.

- Det finns säkert arkeologer som blir lite nervösa för vad jag har hittat på men jag tycker att det blir en riktigt spännande historia, säger Bo Ekman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om