SOS Alarm gör anmälan efter kvävningslarmet

SOS Alarm har utrett fallet från i somras där en mormor i Katrineholm ringde 112 när hennes barnbarn i Stockholm höll på att kvävas och gör nu en lex Maria-anmälan.

Ur Katrineholms-Kuriren den 20 augusti.

Ur Katrineholms-Kuriren den 20 augusti.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-07-08 07:21

När Mireille Lewis i Katrineholm ringde 112 och berättade att hennes barnbarn höll på att kvävas bad SOS Alarm-operatören henne att lägga på och i stället be mamman ringa in. Detta eftersom barnet befanns sig hos mamman i Stockholm, vilket Katrineholms-Kuriren berättade om den 20 augusti.

– Min dotter ringer till mig och är helt hysterisk. Hon har försökt ringa 112 men säger att ingen svarar. I bakgrunden hör jag mitt barnbarn låta som om han håller på att kvävas. Medan min dotter försöker hjälpa honom, ringer i stället jag 112, sa Mireille Lewis till Katrineholms-Kuriren.

– Vårt grundläggande arbetssätt är att inte arbeta med andrahandsuppgifter, men vid väldigt allvarliga händelser av det här slaget så blir det ibland nödvändigt, säger Helena Söderblom, presschef på SOS Alarm, till Nyhetsbyrån Siren.

Nu har SOS Alarm utrett fallet och valt att anmäla enligt lex Maria. Den felaktiga hanteringen innebar risk för livshotande skador. Barnet, som hade svalt en plastbit, kom dock till sjukhus i tid.

Helena Söderblom förklarar att operatörerna som regel behöver prata med personer på plats hos den skadade för att kunna få den information som ambulanspersonalen behöver.

– Även om det gäller en medvetslös person vill vi höra hur personen andas. Hörseln är det enda verktyg operatören har, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

I det aktuella fallet hade det dock varit möjligt att först larma ut en ambulans och sedan inhämta informationen.

– I regel larmar vi också ut så fort vi har fått en bild av hur allvarlig situationen är, och hämtar in mer information sedan, säger Helena Söderblom till Siren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!