Vatten är en av de varor som många tar för givet. Att kunna anta att det är rent är dessutom en självklarhet, menar Marie Norén, kvalitets- och miljöansvarig på Sörmland Vatten. Undra på hennes förvåning när rutinkontrollen visade halter på 441 gram kadmium i 650 ton slam för månaderna april, maj och juni. Något som kan jämföras med året innan då 330 gram kadmium fanns i 2400 ton slam.
Varifrån tungmetallerna kommer är fortfarande oklart.
– Det är det som är grejen, varifrån kom det? Jag önskar att jag kunde säga att det var Ulla som bakade eller nåt annat. Röda och gula oljefärger kan ibland innehålla höga kadmiumhalter, men det kan lika gärna komma från nåt annat, säger hon.
2004 gick Katrineholms kommun med i Revaq. Ett projekt som uppstod efter slambojkotten på 1990-talet. Syftet var då att visa att slam är en produkt som är bra att få tillbaka i jorden.
– När du är med i Revaq åtar du dig att du måste följa alla problem som upptäcks, säger hon.
Några av de åtaganden som certifikatet innefattar handlar om öppenhet gentemot allt och alla.
– Då kan jag inte säga att vi ringer på torsdag, vi har en skyldighet att hjälpa till så gott vi kan. Sen handlar det om rigorösa provtagningar, att aktivt hjälpa industrin att sänka halten tungmetaller. Allting är så otroligt viktigt och det finns hela tiden en röd tråd, säger hon.
Läs mer i papperstidningen.