SON tar Elias Tegebjers ton

När Norrköpings symfoniorkester nu konserterar är ett stycke nykomponerat av en katrineholmare. Elias Tegebjer har fått det ärofyllda uppdraget i ett samarbete mellan SON och De Geer-gymnasiet.

Elias Tegebjer vill förvalta sin musikbegåvning och både komponera, spela och sjunga. I höst hoppas han kunna studera dataspelsutveckling med musikinriktning i Skövde.

Elias Tegebjer vill förvalta sin musikbegåvning och både komponera, spela och sjunga. I höst hoppas han kunna studera dataspelsutveckling med musikinriktning i Skövde.

Foto:

Övrigt2017-02-07 15:30

När Elias Tegebjer, 18, var två-tre år ville han börja spela fiol. När han lite senare fick en ukulele spelade han tills han fick ont i fingrarna. Ingen lär ha blivit förvånad när det blev musikklass på högstadiet, musikallinjen på Kulturskolan och sedan musikgymnasium för katrineholmaren som i år tar studenten från De Geer i Norrköping.

Och nu är han en av två utvalda avgångselever – den andra heter Johannes Johansson – vars gymnasiearbete har handlat om att komponera varsitt eget stycke till Norrköpings symfoniorkester, SON, en av Sveriges få professionella symfoniorkestrar. Just klassisk musik var den inriktning som Elias Tegebjer hade när han började på De Geer-gymnasiet.

SON har sedan många år tillbaka ett årligt samarbete med gymnasieprogrammets avgångselever kring en konsert/föreställning; ungdomarna får närkontakt med klassisk musik och orkestermedlemmarna får skapa kontakter i en ny generation musiker.

Elias Tegebjers klass har med orkestern valt och arrangerat musiken och bildat ett band som delvis spelar tillsammans med symfoniorkestern. Några elever spelar dessutom med i själva orkestern. Den 8-9 februari ges skolkonserter och den 11 februari är det dags för en konsert för allmänheten i De Geer-hallen.

‒Det blir en salig blandning av musik, från "Habaneran" ur "Carmen" till Rammstein, säger Elias Tegebjer som även utlovar dans och skådespeleri.

‒Vi kommer att göra det som en musikal, men det går att göra en traditionell konsert också.

När KK träffar honom på blixtvisit i Katrineholm en kort tid före konserterna – han har flyttat till Norrköping under sista läsåret – har han partituret till det egna klassiska stycket i väskan. Det har precis blivit klart.

‒Det är en häftig känsla.

Styckets namn är "Lucid" och bakom det kommande framförandet ligger mycket tid och möda.

‒ Det är första gången som jag har komponerat något i den här storleken, berättar han.

Stycket fick bli max fem minuter långt och Elias Tegebjer har under hela resan mot deadline haft en handledare som har stöttat honom. Elias beskriver stycket som ett myller.

‒Det är som väldigt mycket liv som rör sig oberoende av varandra, men som ändå funkar ihop. Det har varit en väldigt intressant process.

Musikaliskt är Elias Tegebjer mycket bred. Det är musik han gillar, inte en genre. Tack vare mamma Jenny Skarstedt har han börjat upptäcka jazz. Tjajkovskij är en favorit, och han har börjat lyssna in sig på akustisk folkpop. Med mera. Hans instrument är pianot – just nu jobbar han med ett svårt stycke av Rachmaninov. Men han vill inte stanna vid ett enda instrument. Han spelar också gitarr, har börjat satsa mer på sången och har ett bestämt mål.

‒Ambitionen är att kunna spela ett instrument i varje instrumentgrupp. Då får jag bättre koll när jag komponerar.

Med sin musik vill Elias Tegebjer skapa något som ger människor en bra dag och förgyller deras vardag. Exakt vad det blir får tiden utvisa. Uppvuxen i dataspelsvärlden som han är, kan han mycket väl tänka sig att komponera spel- eller filmmusik, kombinerat med att även skapa spel.

Med det i åtanke tänker han söka till Skövde högskola som har en dataspelsutvecklingsutbildning med ljud- och musikinriktning. Men närmast väntar vårens musikal "Hairspray" på skolan – där han har en av de stora rollerna – studentfirandet och, allra först, stunden när han får höra symfoniorkestern framföra stycket som han har lagt ner sin själ i de senaste månaderna.

De Geer och SON

På De Geer-gymnasiet har estetiska programmet flera inriktningar, bland annat musik, teater och dans. I Elias Tegebjers klass går även katrineholmarna Sandra Wallin och Stella Johansson Svärdh.

Föreställningen med SON och De Geergymnasiet kallas "DestinaSON – en resa genom dröm och verklighet". På de sex skolkonserterna spelas Elias Tegebjers och Johannes Johanssons kompositioner varannan gång.

Dirigent är Alexander Hansson och solisterna kommer från klassen ES14C.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om