Sommarskola i kokkonstens tecken

Skoj och allvar blandas nÀr Vetekornets 4H-klubb arrangerar matskola för barn och ungdomar under veckan.

Övrigt2013-07-03 18:15

FrÄn mÄndag till fredag samlas matlagningsintresserade barn och ungdomar mellan 8 och 12 Är pÄ PlÀttis för att lÀra sig laga mat av bra rÄvaror och lÀra sig vikten av varierad kost.

– Det Ă€r viktigt att lĂ€ra sig laga mat tidigt, det Ă€r en stor del i vĂ„rt liv som sĂ€tter prĂ€gel pĂ„ hur vi mĂ„r, sĂ€ger Kristin Eriksson som Ă€r en av ledarna för matskolan.

Veckan blandas med bÄde skoj och allvar. Barnen fÄr bland annat besöka lokala matproducenter för att se och lÀra sig varifrÄn maten de Àter kommer.

– De ska fĂ„ kunskap i matlagning men det blir ocksĂ„ lek och motion, sĂ€ger Kristin Eriksson och skrattar.

Alla deltagare delades upp i par och fick varsitt kök att laga mat i. PÄ dagens meny stod laxfilé med fetaost och grönsakspasta.

– Jag tycker att det Ă€r roligt att fĂ„ laga mat. Lax har jag inte lagat förut, men nu har jag lĂ€rt mig det, sĂ€ger Samuel Ekholm medan han tar ut den ugnsbakade fisken frĂ„n ugnen.

– Nu ska den smaka som nĂ€r mamma gör den, sĂ€ger han.

Samuel Ekholm sÄg fram emot att fÄ testa att laga nya matrÀtter.

– Jag ska fĂ„ lĂ€ra mig att göra egna hamburgare med coleslaw pĂ„ fredag, det ska bli roligt.

I ett annat kök stod Tuva Lisa Holm och Evelina Sköld och vaktade pastavattnet.

– Det Ă€r lite klurigt nĂ€r det kokar över, men annars gĂ„r det bra, sĂ€ger Tuva Lisa Holm.

BÄda tyckte att det var roligt att fÄ trÀffa nya mÀnniskor.

– Det Ă€r roligt att fĂ„ laga mat och fĂ„ vara med personer man inte kĂ€nde sedan tidigare, sĂ€ger Evelina Sköld.

En som drömmer om att arbeta i ett kök i framtiden var Ida Andersson.

– Jag tycker om att baka och gör det hemma ibland. Det skulle vara roligt att bli bagare. Ibland tittar jag pĂ„ matlagningsprogram pĂ„ tv som "Hela Sverige bakar" eller "GrillmĂ€starna". SĂ„ bra skulle jag vilja bli.

Hennes kompis Filippa Viström gillar ocksÄ att baka.

– Jag skulle vilja styla tĂ„rtor i framtiden. Det brukar jag göra hemma, dĂ„ spritsar jag grĂ€dde och hĂ€ller pĂ„ glasyr.

Flera sÄg framemot sista dagen pÄ matskolan.

– Vi ska Ă„ka till Björkvik och plocka jordgubbar i veckan, som vi ska anvĂ€nda den sista dagen dĂ„ vi ska göra en jordgubbstĂ„rta. Det ska bli roligt, sĂ€ger Samuel Ekholm.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om