När Doktor.se köpte en fysisk vårdcentral i Vingåker kunde de plötsligt erbjuda gratis läkarvård åt invånare i hela landet.
Ett besök via Doktor.se är i lagens mening ett besök på företagets vårdcentral i Vingåker. Och i Landstinget Sörmland tar man inte ut någon patientavgift. Därför slipper alla som bokar ett läkarbesök via appen att betala patientavgift, samtidigt som bolaget får hela ersättningen från landstinget.
På många håll i landet drabbas patienternas hemlandsting. De går miste om avgiften eftersom det är Sörmlands regler som gäller.
Men nu öppnar regeringen för en lagändring, för att stoppa vårdföretag som vill komma runt patientavgiften. Det skriver Svenska dagbladet.
Sjukvårdsminister Annika Strandhäll ställer sig bakom kraven om nya regler. Hon säger dock till SvD Näringsliv att det är landstingen själva som först måste försöka lösa frågan.
‒Vi har modellen att landstinget ansvarar för utförandet av vården. Därför är det också i första hand där man måste hantera det här, säger hon.
Om det dock visar sig att landstingen inte kan komma överens är Strandhäll inte främmande för en lagändring.
‒Om det visar sig att de lagar vi har inte möjliggör för landstingen att driva sjukvården på ett rimligt sätt måste vi självklart överväga om det behöver ändras. Det är jag alltid redo för. Men jag vill vara tydlig med att det här i första hand är en fråga för landstingen att lösa.
Flera konkurrenter till Doktor.se välkomnar också en tydligare lagstiftning. Men Martin Lindman som är vd för Doktor.se tycker att kritiken mot företaget slår fel.
‒Man kan inte jämföra oss med en nätläkare, eftersom 80 procent av våra ärenden hanteras av en sjuksköterska. Snarare ska man se oss som en tjänst liknande landstingets 1177, säger han till SvD.
Martin Lindman välkomnar samtidigt en diskussion om enhetliga regler för digital vård i Sverige.