Kommunens fastighetsbolag påbörjar nu arbetet med renoveringarna av Säfstaholms slott som ska få en bredare, året runt-öppen verksamhet. Det är runt 30 år sedan Säfstaholm senast var föremål för upprustning.
‒Därefter har det inte hänt mycket, säger upplevelsechefen Johan Tranquist.
Men nu ska det bli ändring på det. Bland annat ska köket bli ett restaurangkök med större kapacitet än tidigare och ingången till restaurangen blir från huvudingången.
Arbetsmiljön för personal i huset och för besökare ska förbättras genom bland annat ny ventilationen. På andra våningen blir det, som på greve Gustaf Trolle Bondes tid, lektyrrum i ena änden samtidigt som musikrummet kvarstår i andra. Däremellan ska två salar återställas med möbler och konst till hur de såg ut på Trolle Bondes tid. I biblioteket och matsalen blir det plats för tillfälliga utställningar, med flexibla väggar för konsten. Och så ska våning tre rustas och tas i bruk, efter att ha varit stängd i många år på grund av skador till följd av de gamla stammarna. På våningen planeras för ateljérum för lokala konstnärer samt verkstäder för bland annat konsthantverk, foto, teater och keramik. Dessutom ska delar av husets takmålningar rengöras och konserveras. Till det har Vingåkers kommunfastigheter AB sökt bidrag från länsstyrelsen.
Det faktum att slottet inte är kulturmärkt ger kommunen frihet att förändra. Men slottets förflutna, som Trolle Bondes kulturcentrum för de sköna konsterna, kräver också sitt.
‒Vi vill behålla känslan av en kulturell mötesplats, säger kultursamordnaren Ulrika Di Martini som ansvarar för utställningsverksamheten.
Samtidigt tas ett kliv in i nutid på slottet, med digital teknik och samtida konst såväl som äldre.
För att så många kommuninvånare som möjligt ska känna sig delaktiga hoppas Johan Tranquist på samarbeten med föreningsliv och skola. En del samarbeten finns redan etablerade, bland annat med konstnärerna i kulturföreningen SOS, Söder om sjön, som har fått komma med önskemål. Dessutom ska kultur- och fritidsnämnden snart ta ställning till förslaget att inrätta ett Säfstaholmsråd, med bland annat ungdomar, representanter för näringsliv och kulturliv, för en levande dialog om programverksamheten.
Johan Tranquist säger att fastighetsbolaget kunde ha gjort mer för att underhålla slottet under årens lopp. Men nu när upprustningen är på gång har bolaget tänt till, säger han. Engagerad är också kommunens upplevelseenhet, där förutom Di Martini och Tranquist även turistkoordinatorn Ellinor Larsson och upplevelsesamordnaren Elin Pettersson jobbar.
‒Jag tror att många snappar upp att det händer mycket nu, säger Elin Pettersson.
Målet är att slottet ska vara klart att ta i bruk i nytt skick 2019. Då är också målet att sommarutställningarna ska vara tillbaka i byggnaden. I väntan på nyöppning kommer Säfstaholmsparken under sommarsäsongen, liksom förra året, att användas för olika aktiviteter och arrangemang.