Skrothandlare Gogmanhar ett hundgöra

Övrigt2014-06-12 10:51

(12 juni 2014)

50 år sedan

Barnkläder av i dag – det betyder näpna, moderiktiga, välsydda små ting gjorda av kvalitetstyger. Men varför skall de små plaggen vara så dyra? skriar den stora mammaskara som varken har förmåga, tid eller uthållighet att själv sno ihop en klänning till lillflickan. Har man råd att ge 54 kronor för en klänning till 4-åringen? Eller 23 kronor för en brodyrblus som är urvuxen nästa säsong?

– Det talas aldrig om dyra tonårskläder, bara om dyra barnkläder, som ju faktiskt ofta är mycket svårare att sy!

Så svarar en av föregångsmännen för modern och nätt barnkonfektion direktör Eric Nilsson på Jacobsdal i Katrineholm.

– Mammorna – och förresten också mormödrarna som är stora köpare av barnkläder – köper inte de billiga, enkla kläderna. Det är helt enkelt ingen idé att ta upp en sådan produktion.

– Skrota bilar är hundgöra. Det lönar sig inte. Vi måste snart få hjälp av staten som garanti för att inte förlora på bilskrotning. Mera arbete – mindre lön: där har ni vår situation i dag. Skrothandlare Axel Gogman, 52 år, Djulökvarn, är mannen bakom de orden. Han har arbetat i branschen se’n barnsben. Men trots denna dystra deklaration expanderar hans skrotrörelse. I mitten av juli flyttas skrotupplaget över vägen till ett nyköpt område som är större än det som Axel Gogman nu äger i industriområdet nära mejeriet i Katrineholm.

Axel Gogmans skrothandel är ett rent familjebolag. De två sönerna Lars-Göran, 25 år, och Stig-Åke, 24 år följer troget i faderns fotspår.

Ett 25-tal bilar i veckan skrotas av de tre – men förtjänsten kan man tala tyst om. Alla bilar som är minst fem år gamla betalar skrothandlaren 10 kr. för. Nyare modeller som är krockskadade betingar högre pris.

25 år sedan

Grannarna klagar på Sörmlands Grafiska. AB Svensk Bilprovning har klagat sedan 1977. Per Lagerblad, representant för tillverkaren av både den gamla reningsanläggningen och den nya, förklarade för Kerstin Kellerman, Birgitta Hellgren, Owe Kullerstedt och Tore Jansson.

10 år sedan

Marie Selander blev årets kulturstipendiat. Incidenten med demonstrerande elever för en tid sedan väckte åter frågan om säkerheten på Gröna Kulle. Nu kan politikerna tvingas låsa in sig. Och många elever fick sommarlov, bland dem Malin Lindström som spelade blockflötssolo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om